Ürdün Başbakanı Mulki Açıklaması

'Türk yetkililerle başta iki ülke ilişkilerine olumlu yansımaları olacak iş birliğinin geliştirilmesi olmak üzere ekonomi, yatırım, bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konularını görüşeceğiz' 'Amman'daki Arap Birliği Zirvesi'ne Suriye çağrılmadı' '(Suriye krizinde) Bizim öncelikli meselemiz akan kanı durduracak, güvenlik ve istikrarı sağlayacak ve terörü bitirecek siyasi bir çözüme varılmasıdır'.

LEYS EL-CUNEYDİ - Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, Türkiye ziyaretinin ana gündem maddesinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi, bölgesel konular ve terörle mücadele olacağını belirtti.

Ankara'ya gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi AA muhabirine özel mülakat veren Mulki, 'Türk yetkililerle başta iki ülke ilişkilerine olumlu yansımaları olacak iş birliğinin geliştirilmesi olmak üzere ekonomi, yatırım, bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konularını görüşeceğiz.' dedi.

Ülkesinin birçok devletle saygın ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Mulki, 'Söz konusu ilişkileri ve mevcut pozisyonumuzu başta Filistin meselesi olmak üzere birçok konuda adil çözümler bulunması için kullanmak istiyoruz.' diye konuştu.

Başbakan Mulki, Filistin meselesinde iki devletli çözümden yana olduklarını hatırlatarak, '1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti, uluslararası alanda destek bulan ve bu hususta alınan uluslararası kararlar ile uyumlu bir çözümdür.' ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 'Mescid-i Aksa'nın Yahudilikle bir bağının olmadığı' yönündeki kararı gibi BM ve uluslararası toplumun bu kapsamda aldığı birçok önemli karar bulunduğun dikkati çeken Ürdün Başbakanı, tüm bunları 'Ürdün'ün siyasi ve diplomatik çabalarının başarıya ulaşması' şeklinde değerlendirdi.

- Suriye, Arap Birliği zirvesinde yok

Ürdün'ün ev sahipliğinde bu ay sonunda düzenlenmesi beklenen Arap Birliği Zirvesi'ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mulki, zirvede bölgeyi ilgilendiren ortak öneme ve önceliğe sahip meselelerin ele alınacağını, daha iyi bir gelecek için mevcut problemlere çözüm bulunmasına çalışılacağını dile getirdi.

Zirvede tüm yönleriyle Filistin meselesi, terör ve aşırılıkla mücadele, Arap ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı tehditler ile bazı Arap ülkelerinde yaşanan çatışmaların konuşulacağını dile getiren Mulki, Suriye rejiminin ise zirveye davet edilmediğini aktardı.

- Suriye krizinde Ürdün'ün pozisyonu

Ülkesinin Suriye krizine ilişkin tutumunun başından bu yana çok açık ve net olduğunu ifade eden Mulki, 'Bu çerçevede, tüm taraflar arasında uzlaşma içinde sağlanacak, akan kanı durduracak, Suriye'ye güvenlik ve istikrarı geri getirecek siyasi çözüm çağrısı yaptık. Ürdün, bu konuda çok çaba sarf etti. Bunun gerçekleşmesi için de hala gayret gösteriyor.' diye konuştu.

Ürdünlü yetkililerin Suriye'deki Esed rejimini ziyaret ettiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mulki şunları kaydetti:

'Suriye rejimiyle bir görüşme gerçekleştirecek olmamız durumunda bunu açık bir şekilde duyururuz. Bizim öncelikli meselemiz akan kanı durduracak, güvenlik ve istikrarı sağlayacak ve terörü bitirecek siyasi bir çözüme varılmasıdır ki bu çözüm en çok Ürdün, Türkiye ve Lübnan'ın çıkarına olacaktır.'

- Ürdün'deki ekonomik durum

Ülkesinin çevresinde gelişen siyasi olaylardan dolayı ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Mulki, 'Komşu ülkeler ile olan ticaret büyük ölçüde etkilendi. Bunun dışında geçen 6 sene içerisinde, 1 milyon 300 binden fazla sığınmacı karşıladık. Bu da Ürdün üzerindeki ekonomik yükün artışında etkili oldu.' dedi.

Mulki önümüzdeki yıllarda ekonomik iyileşmeye katkıda bulunacak bir program üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Kaynak: AA