'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği En Kritik Konulardan'

TÜSİAD: 'Ülke olarak demokraside, büyümede ve sosyal kalkınmada hedeflerimize ulaşmak için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması en kritik konularımızdandır' 'Kadınların eğitim, çalışma hayatı ve yönetim kademeleri başta olmak üzere hayatın her alanına eşit katılımını sağlamalıyız. Çünkü tek kanatla uçamayız'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye'nin demokraside, büyümede ve sosyal kalkınmada hedeflerine ulaşması için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının en kritik konulardan olduğunu bildirdi.

TÜSİAD tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin yapılan açıklamada, derneğin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün demokratik gelişmişlik ve toplumsal refah için kadınların toplumdaki konumunun güçlenmesi gereğini vurgulamak bakımından çok önemli bir gün olduğuna inandığı belirtildi.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların toplumdaki fırsatlardan eşit yararlanabilmesinin, ülke yönetimlerinin başlıca hedefleri arasında olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Ülke olarak demokraside, büyümede ve sosyal kalkınmada hedeflerimize ulaşmak için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması en kritik konularımızdandır. Kadınların eğitim, çalışma hayatı ve yönetim kademeleri başta olmak üzere hayatın her alanına eşit katılımını sağlamalıyız. Çünkü tek kanatla uçamayız.

Eğitim, kadınların hem potansiyelini gerçekleştirmesinin hem de çalışma hayatına giden yolun anahtarı niteliğindedir. Kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe iş gücüne katılma ve istihdam oranları artmaktadır. Her eğitim kademesine kadınların erişimlerinin artırılmasına yönelik çalışmalar çok değerlidir ve hız kesmeden sürmelidir. Cinsiyete dayalı iş bölümü yaklaşımını ortadan kaldıracak önlemler eğitimden başlayarak alınmalı; kız öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarına yönelmesi teşvik edilmelidir.'

Kadınların sadece yüzde 30'larda seyreden iş gücüne katılım ve istihdam oranlarını artıracak politikaların öncelikli olduğu ifade edilen TÜSİAD açıklamasında, 'Kadınların özellikle çocuk sahibi olduktan sonra çalışma yaşamından uzaklaştığı göz önünde bulundurularak, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikaları ve bu kapsamda kurumsal çocuk bakım hizmeti sunan kreşlerin yurt çapında yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır' denildi.

Açıklamada, yönetim organlarında daha çok kadının görev alması gerekliliğine işaret edilirken, iş yerinde çeşitliliği artırma doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik hedef odaklı programlar uygulanmasının; kamu kurumları ve parlamentoda da daha çok kadın temsilinin sağlanmasının kurumları ve Türkiye'yi güçlendireceği bildirildi.

- 'Kurumsal mekanizmalar ve kaynaklar öncelikli olarak harekete geçirilmeli'

Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans anlayışının yerleşmesi için toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Şiddete maruz kalan kadının haklarının korunması ve şiddet uygulayanı hiçbir şekilde mazur görmeyen bir anlayışın yerleşmesi, bu toplumsal yaranın kapanması için elzemdir. Eğitim ve farkındalık çalışmalarının yanı sıra kurumsal mekanizmalar ve kaynaklar öncelikli olarak harekete geçirilmelidir. TÜSİAD toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili birçok etkinlik düzenlemiş, etkinliklere destek olmuş ve bu amaçla çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmıştır.

Özel sektörde kadın katılımına dair McKinsey & Company 'Women Matter' Türkiye 2016 araştırmasında TÜSİAD olarak iş birliği yaptık. Kadına karşı şiddet konusunda Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından başlatılan 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi'ne 2015'ten bu yana TÜSİAD olarak destek vermekteyiz. İş-aile yaşamının uyumlaştırılması kapsamında kurumsal çocuk bakım hizmetlerinin teşvik edilmesi konusunda TÜSİAD, AÇEV ve PwC iş birliğiyle öneriler geliştirilmektedir.'
Kaynak: AA