Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Koruma Altında

Adana'da, Çukurova Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, yok olma tehlikesi altındaki tıbbi ve aromatik bitki türleri korunuyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde açılan Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, yok olma tehdidi altındaki tıbbi ve aromatik bitki türleri koruma altına alındı.

ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 8,5 dekarlık alanda Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran'ın öncülüğündeki ekiple kurulan tıbbı ve aromatik bitkiler bahçesinde, 180'in üzerinde tür yer alıyor.

Yrd. Doç. Dr. Kayıran, türlerin gelişigüzel değil sistematik bir düzen içerisinde korunduğunu belirtti.

Tıbbi ve aromatik bitki bahçelerinin bitkilerin tanıtılmasında büyük önem taşımasının yanında araştırma yapacaklara da kaynaklık ve rehberlik oluşturduğunu anlatan Kayıran, şunları kaydetti:

'Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Adana ve çevresindeki tıbbi ve aromatik bitki türlerinin canlı bir koleksiyonunun oluşturularak koruma altına alınması, araştırıcılar için tohum ve bitki kaynağı oluşturması ve bölge halkına bu bitkilerin tanıtılması amacıyla 2016'da hizmete açıldı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı ve Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Biriminin alt yapı desteği ile ÇÜ Balcalı Kampüsü'nde 8,5 dekarlık bir alanda kuruldu. Yaklaşık 180 farklı türden tıbbi ve aromatik bitki örneğinin yer aldığı bahçede bitki türleri 8 farklı adaya içerdikleri etken madde gruplarına göre yerleştirildi. Burada yer alan tıbbi bitki türleri tamamen tanıtım amaçlı olup, bu bitkilerin tedavi amacıyla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.'
Kaynak: AA