Sudan'da 'Türkiye-Afrika İlişkileri Sempozyumu'

Hartum'da TürkiyeAfrika ilişkilerinin ele alındığı sempozyum düzenlendi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da düzenlenen 'Türkiye-Afrika İlişkileri Sempozyumu'nda Türkiye ve bölge ülkelerinin ilişkileri değerlendirildi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği ve Uluslararası Afrika Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği sempozyuma, Büyükelçi Cemalettin Aydın, Başbakanlık Başmüşaviri Ömer Faruk Korkmaz, Uluslararası Afrika Üniversitesi Rektörü Kemal Ubeyd'in yanı sıra Senegal, Çad, Etiyopya, Gine ve Somali'den konuşmacılar katıldı.

Üç oturumun yapıldığı sempozyumda konuşan Çadlı akademisyen Dr. Muhammed Salih Eyup, Türkiye devleti ve vatandaşlarının mazlum coğrafyaları sahipsiz bırakmadığına vurgu yaptı.

Afrika ülkelerinin Türkiye ile son yıllarda ilişkilerinin arttığını aktaran Eyup, 'Türkiye ile olan mesafeler aramızdaki gönül birlikteliğine mani olamaz. Türk vatandaşlar bizim kardeşimizdir. Bundan sonra ilişkilerimiz artarak devam edecektir.' ifadesini kullandı.

Başbakanlık Başmüşaviri Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk firmalarının, Sudan ve farklı Afrika ülkelerinde yapmış olduğu sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık projelerini duymaktan memnun olduklarını belirterek, 'Yeterli midir? Elbette değildir. Çünkü ülkemizin Ortadoğu ve oradaki mazlum halk ile olan gönüldaşlığı herkesin malumu. Şimdi de Afrika ülkeleri ile aramızdaki köprüleri kuvvetlendiriyoruz. Şunu unutmamak gerekiyor, uluslararası ilişkilerde Afrika'yı yanımıza aldığımız zaman dünyada çok önemli bir ülke konumuna geliriz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA