Sivil Savunma Projesi 'O Kahraman Benim'in Tanıtımı

Başbakan Yardımcısı Kaynak: 'Projenin asıl amacı AFAD'ın 81 ilindeki merkezlerinde eğitilecek gönüllülerin, bir afet halinde süratle harekete geçmesi ve profesyonel ekipler olay yerine gelinceye kadar eğitimini aldıkları konuda organize bir biçimde faaliyet yapmalarıdır'.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Başkanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Başkanlığının (AFAD) 81 ildeki merkezlerinde verilecek eğitimle gönüllülerin bir afet halinde organize biçimde faaliyette bulunmalarının amaçlandığını bildirdi.

Kaynak, AFAD Genel Merkezinde düzenlenen, 'O Kahraman Benim' başlıklı sivil savunma gönüllülük projesinin tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, çok önemli bir çalışmaya adım attıklarını ve bu çalışmanın ne kadar yararlı olduğunun gelecekte çok daha iyi anlaşılacağını belirtti.

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin, vatadaşların sergilediği ortak duruş sayesinde önlendiğine dikkati çeken Kaynak, bu birlikteliği, milletle beraber afet halleri ve acil durumlarda da göstermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Araştırmalarda, afet halleri ve acil durumlarda ilk müdahalenin olaya yakın kişiler tarafından yapıldığının göründüğüne işaret eden Kaynak, 'Acil durumda muhtaç haldeki insanın imdadına çevredeki sivil insanların yetiştiğinin farkında olarak bugün AFAD, sivil savunma gönüllülük projesini hayata geçiriyor. Projenin asıl amacı AFAD'ın 81 ilindeki merkezlerinde eğitilecek gönüllülerin, bir afet halinde süratle harekete geçmesi ve profesyonel ekipler olay yerine gelinceye kadar eğitimini aldıkları konuda organize bir biçimde faaliyet yapmalarıdır.' ifadesini kullandı.

Kaynak, projeyle, isteyen vatandaşların arama kurtarma faaliyetlerinde AFAD gönüllüsü olarak çalışabileceğini anlatarak, 81 ilde kurulan AFAD standlarına, her yaştan ve meslekten vatandaşın başvurabileceğine işaret etti.

AFAD'ın sivil kayıpların en aza indirilmesi için bu ve bunun gibi pek çok proje geliştirdiğine değinen Kaynak, şöyle devam etti:

'Sivil savunma çalışmaları kapsamında bir yandan halkımızın güvenliğine yönelik tedbirler alınırken bir yandan da vatandaşlarımızın ihtiyaç olduğunda devletine sahip çıkması amaçlanmaktadır. Vatandaşlarımız, devletimizin bekası için özgürlüğünün simgesi olan bayraklarına sahip çıktılar 15 Temmuz'da. Sivil savunma olmadan, insanımız olmadan, yalnızca askeri unsurlarla ya da kolluk güçlerince ülke savunması asla mümkün değildir.'

- 'Afet durumunda ilk 72 saatin çok önemli'

Kaynak, afet durumunda ilk 72 saatin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, 'O Kahraman Benim' projesine dahil edilecek kişilerin bazı kriterlere göre belirleneceğine işaret etti.

Eğitimi tamamlayan AFAD gönüllülerinin, hafif arama kurtarma, basit yangınlara müdahale, ilk yardım ve sığınakların yönetimi gibi konularda profesyonel ekiplere destek olacağını belirten Kaynak, AFAD'ın şu an sivil savunma sistemi için bir yazılım ve ikaz alarm sistemi üzerinde çalıştığını kaydetti.

AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ise AFAD'ın kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalara imza attığını dile getirerek, Türkiye Afet Müdahale Planı ile afet yönetim sisteminin önemli bir bölümünü hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Artık vatandaşları da bu sisteme acil bir şekilde dahil etme zamanı geldiğine belirten Bilden, 'Bugün afet ve acil durum yönetim sistemimiz içinde AFAD gönüllüsü olarak vatandaşlarımızın da yer alması için 'O Kahraman Benim' kampanyasını başlatıyoruz.' dedi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, konuşmaların ardından, Kahramanmaraş ve İstanbul'da kurulan 'O Kahraman Benim' stantlarına canlı yayınla bağlanarak yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra etkinliğe katılanlara Kahramanmaraş, Erzincan, Bursa ve Rize'de eş zamanlı gerçekleştirilen çeşitli afet tatbikatları canlı yayın bağlantılarıyla izletildi.
Kaynak: AA