Rektör Şeker, Alzeimer Merkezinde İncelemelerde Bulundu

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve beraberindeki heyet, beş ay önce açılan Yaşlı Bakım-Eğitimi Uygulama ve Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Rektör Şeker, Alzeimer Merkezinde İncelemelerde Bulundu
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi ve Karatay Belediyesinin işbirliği ile hayata geçen Yaşlı Bakım-Eğitimi Uygulama ve Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi önemli faaliyetlere imza atıyor. NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin ile birlikte merkezi ziyaret etti. Burada gerçekleştirilen bilgilendirme programında, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney, gerçekleştirilen faaliyetler hakkında heyete bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmenin ardından düzenlenen toplantıda, merkezde ileriye dönük olarak yapılabilecek etkinlikler de masaya yatırıldı.

"Alzheimer hastalığının en belirgin özelliği bellik bozukluğu”

TÜİK’in 2016 verilerine göre 65 yaş üstü 6 milyon 495 bin kişinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Figen Güney, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 8.2 olduğunu, 2050’de ise bu oranın yüzde 17.6 olacağını ifade etti.

Alzheimer görülme sıklığının her 5 yılda bir iki katına çıktığını belirten Prof. Dr. Güney, 65 yaşından sonra yaklaşık yüzde 10, 85 yaşından sonra ise yüzde 30 ile 50 arasında Alzheimer görüldüğünü aktardı.

Alzheimer hastalığının en belirgin özelliğinin bellek bozukluğu olduğunu dile getiren Güney, “Aynı soruyu tekrar tekrar sorma, aynı olayı tekrar tekrar anlatma, konuşma bozukluğu, kelimeleri söylerken ‘falan, filan, şey’ gibi boş kelimelerle doldurmaya çalışmak, ‘bardak, kalem’ gibi kelimelerin hasta tarafından kelimelerle ifade edilemez olması ve yazmak için, içmek için gibi kelimelerle tanıtılmaya çalışılması, yön tayin edememe, kaybolma, aşina kişileri unutma, daha önce kullanılan cihazları kullanamama, çorbayı çatalla içmeye çalışma gibi durumlar Alzheimer belirtileridir” dedi.



“NEÜ Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi”

“NEÜ bir öncü olarak Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi ve Karatay Belediyesinin işbirliğiyle yaptığı bir çalışma sonucunda 2016 yılında inşaatı tamamlanan özel olarak Alzheimer hastalarına göre tasarlanmış bir binada hizmet vermeyi planlamıştır” diyen Güney, amaçlarının Alzheimer hastalarının huzurlu ve güvenli bir ortamda kendilerini yalnız hissetmeden kendilerini yeterli görmelerini sağlayacak fiziksel, zihinsel, psikomotor aktivitelerle desteklenmesini profesyonel ellerle sağlamak olduğunu vurguladı.

21 Ocak’ta halkı bilinçlendirmek için önemli bir program yaptıklarını anlatan Güney, hasta yakınlarının yüzde 85’inin hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Merkezde 3 araştırma projesinin yürütüldüğünü aktaran Güney, 32 Alzheimer hastasının 9-17 saatleri arasında hizmet aldığını dile getirdi.

Böyle bir merkezin Konya için büyük önem taşıdığını vurgulayan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, bu hizmetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Paydaş kuruluşlarla birlikte ailelere ve bunların dışında kalan herkese görev düştüğünü ifade eden Rektör Şeker, üniversite, yerel yönetim ve sivil toplum işbirliğinin de güzel sonuçlar oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Heyet daha sonra merkezdeki vatandaşlarla sohbet etti ve onlarla yakından ilgilendi.
Kaynak: İHA