Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı İnanç Açıklaması

'Kadın istihdamı açısından tekstil ve hazır giyim kritik öneme sahip sektör. İş kolumuzda örgütlenmeye destek verilmeli. Sektörümüzün her bir bileşeni bunun önemini anlamalı'

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 'Kadın istihdamı açısından tekstil ve hazır giyim kritik öneme sahip sektör. İş kolumuzda örgütlenmeye destek verilmeli. Sektörümüzün her bir bileşeni bunun önemini anlamalı.' değerlendirmesinde bulundu.

İnanç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kadın istihdamı ve kadınların iş gücüne katılım oranının birçok Avrupa ülkesinin gerisinde olduğunu belirterek, çalışabilir çağdaki kadınların yalnızca yüzde 32,7'sinin iş gücüne katıldığını vurguladı.

Tekstil ve hazır giyimin, kadınların en fazla istihdam edildiği sektör olduğuna dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti:

'Kadın istihdamı açısından tekstil ve hazır giyim kritik öneme sahip sektör. İş kolumuzda örgütlenmeye destek verilmeli. Sektörümüzün her bir bileşeni bunun önemini anlamalı. Devletimiz bu sektörü geliştirmek için ilave destekler vermeli. Kadınlarımız için, Türkiye'nin sosyal dengesi için bu şart.'

İnanç, Türkiye genelinde yüzde 33 olan kayıt dışı çalışma oranının kadınlarda yüzde 45 seviyesinde olduğunu aktararak, 'Tarımda çalışan kadınlarımızın yüzde 92,7'si sigortasız. Halen sektörde pamuk başta olmak üzere tarımsal ürünlerin ağırlığı oldukça yüksek. Emekleriyle, tarlalarda çalışan çiftçi kadınlarımıza da şükranlarımızı sunmak boynumuzun borcu.' ifadesini kullandı.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün hem işsizlikle mücadelede hem de ülke ekonomisine katkıda önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden İnanç, 'Tekstil ve hazır giyim ülkemizin en önemli sektörlerinden biri. Sanıldığı gibi bu sektöre yapılan yatırım boşa gitmez. Birim ihracat fiyatları açısından, Türkiye'ye sağlanan döviz açısından, nereden bakarsanız bakın vazgeçilemez sektördür. Dünyada tekstil ve hazır giyimi bırakmış bir ülke yok.' değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA