Lordlar Kamarasından Brexit Yasasına İkinci Değişiklik

Brexit sürecini başlatacak 50. maddeyi yürürlüğe koyma yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasa tasarısı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda ikinci kez değişikliğe uğradı Yeni değişiklik, İngiltere ile AB arasında varılacak anlaşmanın İngiliz parlamentosunun her iki kanadında oylanmasını öngörüyor

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyma yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasa tasarısı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarasında ikinci kez değişikliğe uğradı.

'Brexit Yasa Tasarısı' olarak adlandırılan düzenlemede, İngiltere’nin AB’den ayrılma koşullarının belirlenmesinin ardından parlamentonun her iki kanadında yeni bir oylama yapılmasını öngören değişiklik, Lordlar Kamarası'nda 268’e karşı 366 oyla kabul edildi.

Bu akşam yapılan oylamada kabul edilen değişikliğe göre Theresa May hükümetinin AB ile varacağı anlaşmayı milletvekillerine ve lordlara onaylatması gerekecek.

Lordlar Kamarası geçen hafta da yasada İngiltere'de bulunan AB vatandaşlarının haklarını güvenceye almaya dönük bir değişikliği kabul etmişti.

Bu kararların ardından yasa tasarısı parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında bir kez daha görüşülecek. Avam Kamarası Brexit yasa tasarısını 9 Şubat’ta hükümetin getirdiği haliyle onaylayarak Lordlar Kamarası'na sevk etmişti.

Avam Kamarası tekrar görüşeceği yasa tasarısını eski haline getirip yeniden Lordlar Kamarasına sunabilir. Ancak lordların değişiklik talepleri devam ettiği sürece tasarı iki kanat arasında gidip gelmeye devam edecek.

Seçimle gelen Avam Kamarasının aksine, Lordlar Kamarasının üyeleri ömür boyu görevde kalıyor. Bu nedenle iktidardaki Muhafazakar Parti Lordlar Kamarasında çoğunluğa sahip değil. Lordların onayını alması halinde tasarı son onay ve yürürlük için Kraliçeye sunulacak.

- Hükümete vurulmuş darbe

Lordlar Kamarasında alınan kararlar Brexit takvimini bir an önce başlatmayı amaçlayan Theresa May hükümetine vurulmuş birer darbe olarak değerlendiriliyor.

Hükümet, Lordlar Kamarasının Brexit yasa tasarısını kullanarak ülkenin AB'den ayrılmasını sürüncemede bırakma girişiminde bulunması halinde parlamentonun üst kanadını lağvetme tehdidinde bulunuyor.

Lordlar Kamarasının yasa tasarısını bu hafta sonunda Avam Kamarasına göndermesi bekleniyor.

Hükümet, tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesinin ardından mart ayı bitmeden Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koymayı hedefliyor.

50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB'den ayrılmış olacak.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.
Kaynak: AA