KYB'nin Kerkük'te Petrol Kuyularına El Koyması

Irak Petrol Bakanlığı: 'Herhangi bir askeri gücün Kerkük petrol yataklarını bölgesel veya siyasi çıkar uğruna ele geçirmesi ve emrivaki yaratmasını kesinlikle kabul etmiyoruz'.

Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçlerinin Kerkük'teki petrol kuyularını ele geçirmesini kabul etmediklerini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 'Herhangi bir askeri gücün Kerkük petrol yataklarını bölgesel veya siyasi çıkar uğruna ele geçirmesi ve emrivaki yaratmasını kesinlikle kabul etmiyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Hükümet ve Petrol Bakanlığının imajını bozmak amaçlı krize neden olan açıklamaların da reddedildiği belirtilen açıklamada, 'Geçen yıllarda IKBY imzalanan anlaşmalara bağlı kalmayarak üzerine düşeni yerine getirmemesine rağmen, Hükümet ve Bakanlık merkezi yönetimle IKBY arasındaki sorunları çözmek için büyük çaba sarf etti.' ifadelerine yer verildi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki KYB, Irak merkezi hükümetine tepki göstermek için Kerkük kentindeki kuyulardan çıkarılıp boru hatlarıyla Türkiye'ye sevk edilen petrol akışını geçici bir süreliğine durduklarını bildirmişti.

KYB'nin Kerkük'teki üst düzey sorumlularından Aso Mamend, düzenlediği basın toplantısında, 'Irak merkezi hükümeti yaklaşık 1 yıl önce Kerkük Valiliği ile imzaladığı anlaşmaya bağlı kalmayıp, verdiği sözleri yerine getirmedi. Buna tepki olarak Kuzey şirketine silahlı güç gönderip sevkiyatı kısa süreliğine durdurduk.' demişti.

KYB'nin kalesi olarak bilinen Süleymaniye kentinden zırhlı araçlarla gelen silahlı birlikler, Kerkük'ün Molla Abdullah bölgesindeki AT1 kuyusu ve sevkıyat denetiminin sağlandığı Kuzey şirketinin bulunduğu yeri denetim altına almıştı.

- Türkmenler tepki göstermişti

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ise düzenlediği basın toplantısında, dolaylı bir şekilde petrol sevkiyatının durdurulmasının IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasındaki çekişmeden kaynaklandığını, bunun tek sorumlusunun ise Bağdat yönetimi olduğunu söylemişti.

Kerkük Valiliği ve Irak Petrol Bakanlığı arasında geçen yıl düzenlenen anlaşmaya göre, kentten çıkarılıp satılan her varil için ayrı bir bütçenin temin edilmesi öngörülüyordu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Mart 2016'da Kerkük'teki kuyulardan petrol ihracatını ağustos ayına kadar durdurma kararı almıştı. İbadi'nin böyle bir karar almasının arkasında Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmed'in talebinin olduğu iddia edilmişti.

Kerkük'teki kuyulardan çıkarılan günlük 150 bin varil, IKYB'nin denetiminde bulunan boru hatlarıyla Ceyhan Liman'ından dünyaya pazarlanıyor.

Kaynak: AA