Kadınlar Ellerinin Hamuruyla Avantaj Sağlayacak

Osmaniye İş Kadınları Derneği 'dezavantajlı' kadınların hayata adaptasyonu için başlatılan proje kapsamında 25 kadına pasta, börek, baklava ve poğaça yapımı kursu verilmeye başlandı.

Osmaniye İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından 'dezavantajlı' kadınların meslek sahibi olması için yaklaşık 3 ay önce başlatılan proje kapsamında pasta, börek, baklava ve poğaça yapımı kursu alan 25 kadın, kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir iş sahibi olmayı hedefliyor.

Dernek tarafından yaklaşık 3 ay önce başlatılan 'Aşkınızı çiçekler, açlığınızı simitler anlatsın' adlı proje ile pasta, börek, baklava ve poğaça gibi ürünlerin yapımı öğretilen kursiyerlerin işletme açmaları veya bir iş yerinde istihdam edilmeleri amaçlanıyor.

Proje kapsamında 25 'dezavantajlı' kadın kursiyer, pasta, börek, baklava, poğaça ve yöresel ürünlerin yapımı öğreniyor.

- Eğitim süresi 3 ay

3 ay daha sürecek eğitimlere katılan kursiyer kadınlar kursun hayatlarındaki olumlu etkisini şimdiden görmeye başladı.

Osmaniye İŞKAD Şube Başkanı Feride Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 'Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı' kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini söyledi.

Haftanın 5 günü aşçı kıyafeti giyerek eğitime tabi tutulan kursiyerlerin gelecekte iş hayatına atılmalarını sağlanmak için çaba harcandığını belirten Demir, 'Bizler maddi durumu iyi olmayan, dezavantajlı kesimlerin hizmet sektörüne yönlendirilerek istihdam edilmelerine veya iş yeri açmalarına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu anlamda geliştirdiğimiz ve AB'den hibe desteği alan proje kapsamında başlatılan, 3 ay sürecek kursumuzda 25 arkadaşımız eğitim görüyor ve günlük 5 avro harçlık alıyorlar.' dedi.

Demir, eğitim amaçlı çeşitli gıda ürünleri yapan kursiyerlerin, ürünlerini kendilerinin de yiyerek ilk testi yaptığını dile getirdi.

Osmaniye Belediyesi ile Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneği'nin proje ortağı olduğu bilgisini veren Demir, kursiyerlerin zaman içinde ustalaşıp bir yerde çalışabilmelerini veya kendi iş yerlerini açmalarını istediklerini ifade etti.

- 'Kursiyerler istekli ve azimli'

Kurs eğitimcisi Sevgi Gülçiçek de projede görev aldığı için mutlu olduğunu belirterek, kadınları hamur işlerinde usta yapmak için çaba harcadıklarını dile getirdi.

Eğitimlerin çok iyi gittiğini ifade eden Gülçiçek, 'Arkadaşlarımız çok istekli ve azimliler. Burada kursiyerler yaptıkları ürünleri yiyerek öz eleştiride bulunuyorlar, daha iyisini yapmaya gayret ediyor ve ustalaşıyorlar. Bu ürünleri bizler satarak gelir de elde edeceğiz. Çok güzel bir proje, burada olmaktan mutluyum. İnşallah kursumuzdan geleceğin başarılı iş kadınları çıkacaktır.' dedi.

- İş yeri açacak

Kursu başarıyla tamamlayarak ileride iş yeri açmayı planladığını anlatan Toku, 'Hamur işlerini çok seviyorum. Daha önceden hamuru mayalandırmayı bilmiyordum. Şimdi ise çeşitli ürünleri yapmayı öğrendim. Çocuğuma ve eşime de kurs sayesinde alternatifli ürünler sunabiliyorum. Kendimi geliştirmek ve daha lezzetli ürünler yapmak istiyorum. Bu anlamda kurs benim için çok iyi oldu. İleride inşallah kendime iş yeri açmayı planlıyorum.' şeklinde konuştu.

Evli ve üç çocuk annesi Elif Erkul da kurs için asılan bir afişi okuduğunu ve arkadaşıyla başvuru yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Kaynak: AA