Kadın Muhtarlar Nilüfer'de Buluştu

Nilüfer Belediyesi, “Kadın Muhtarlar Buluşması”na ev sahipliği yaptı.

Kadın Muhtarlar Nilüfer'de Buluştu
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nca düzenlenen “Nilüfer Kadın Muhtarlar Buluşması” Plaza 16’da yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından muhtarların katıldığı buluşmada konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Kadının güçlü olması, siyasetteki yerinin ve var oluşunun sağlamlaşmasıyla mümkündür. Her biriniz, bu anlamda, seçilen kişiler olarak bugün buradasınız. Bizler inanıyoruz ki, kadının siyasetteki bakış açısının sağlamlaşmasıyla dünya değişir, daha da güzelleşir. Atatürk’ün sayesinde Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933’te Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi.

Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. İşte seçme ve seçilme hakkı kadının öncelikle sahiplenmesi ve sorumluluğunu duyması gereken bir haktır” dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak Türkiye’de eşitlik birimini kuran ilk belediye olduklarını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi’nde kadın çalışan oranı yüzde 40. Mahalle Komiteleri’nde kadın kotası uyguluyoruz. Kadın derneklerimiz Nilüfer’de bizim desteğimizle kuruluyor, kadınlarımız üretiyor, farkına varıyor, sosyal yaşama katılıyor. Kadınların ve çocukların şiddetsiz, kadın dostu bir kentte ve dünyada yaşayabilmeleri için, üzerimize düşen sorumluluğu alıyoruz. Kadının özgürleşmesini önemsedik, önemsiyoruz, önemseyeceğiz” diye kaydetti.

Toplantıda Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ferruh Sevimgil ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez de söz alarak kadınlar ve kadın muhtarlar hakkında görüşlerini dile getirdi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetimi ve kadın kolları heyeti Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Halk Evi’ndeki makamında da ziyaret etti. Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz, Başkan Bozbey’e teşekkür ederek, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen muhtarlar Nilüfer’de buluştuk. Sizlerin muhtarlara verdiğiniz değeri ve önemi yakından biliyoruz. Muhtarların birçok sorunu var. Bu yetkilerle muhtarlık nereye kadar gider bilemeyiz. Bir meclisin iki dudağı arasında olmak bizi üzüyor. Muhtarlar mücadeleye devam edecek. Muhtarlar bağımsız kimliğiyle bölgesine en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA