HDP TBMM Grup Toplantısı

HDP Sözcüsü Baydemir: '(Hayır) kampanyası güçlü yürütülmesin diye Demirtaş'ı, Figen Yüksekdağ'ı cezaevinde tutmaya devam ediyorsunuz' '4 Kasım darbesinden (HDP milletvekillerini tutuklanması) sonra Anayasa Mahkemesi, kendi kararına sahip çıkmıyor. Balbay ve Haberal kararına sahip çıkmıyor'

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, '(Hayır) kampanyası güçlü yürütülmesin diye Demirtaş'ı, Figen Yüksekdağ'ı cezaevinde tutmaya devam ediyorsunuz.' dedi.

Baydemir, HDP TBMM Grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Kadınların ve cezaevinde bulunan HDP'nin kadın milletvekilleri ile belediye başkanlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Baydemir, birçok ilde kadınların 8 Mart etkinliklerini gerçekleştiremediğini savundu.

Hukuk, adalet ve özgürlüğün herkese lazım olacağını belirten Baydemir, şöyle devam etti:

'4 Kasım darbesinden sonra Anayasa Mahkemesi, kendi kararına sahip çıkmıyor. Balbay ve Haberal kararına sahip çıkmıyor. Anayasa Mahkemesinin Balbay ve Haberal kararında imzacısı olan hakimlerin kimileri halen heyet içerisinde bulunuyor. Hiç şüpheniz olmazın, hukuk ve adalet bir gün onlara da lazım olacak. Bizler onlar gibi adaletsiz olmayacağız.'

Almanya'ya faşizm eleştirisi yapıldığına işaret eden Baydemir, 'Eğer bu ülkede adaletsizlikler, yasaklar, yasaklanan etkinlikler, hukuksuzluklar listelense bütün kabinenin bakanlarını üst üste koysanız hepsinin boyunu aşar.' diye konuştu.

AK Parti'nin 15 yıldır iktidarda olduğunu, ancak her defasında mağdur olduğuna değinen Baydemir, 'Kusura bakmayın bu edebiyat bu yüz artık paspas olmuş. Bütün dünya bu yüzü tanıyor ve bu paspasın şu anda üzerindedir.' ifadesini kullandı.

- 'Şimdi beraber gidiyorsunuz'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Türk bakanların toplantılarına izin vermeyen Almanya'ya tepki gösteren Erdoğan'a destek vererek 'beraber gidelim' dediğini aktaran Baydemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Zaten berabersiniz. Sayın Demirtaş, 'mutlaka başkan olmak istiyorsan Devlet Bahçeli'ye başkan ol' önermesinde bulunmuştu. Şimdi beraber gidiyorsunuz. Hangi yollarda biliyor musunuz? O yağmur yağan yollarda değil, kan döktüğünüz yollarda beraber gidiyorsunuz ve beraber ıslandınız. Yağmurda değil ama dökmüş olduğunuz kanda ıslandınız.

Hiç şüpheniz olmazsın, bu paket özü itibariyle cumhurbaşkanı tarafından abidik, gubidiklerle doldurulacak bir hükümet oluşturma paketidir. Abidik, gubidiklerin oluşturacağı bir sisteme buradan bir kez daha hep beraber 'hayır' diyoruz.'

Referandumda bir risk olduğunu ve bunun da 'hırsızlık riski' olduğunu öne süren Baydemir, 'Haziran seçimlerinde trafolara giren iki ayaklı kedilere bakın. İki ayaklı kedilere önlem almak hepimizin boynunun borcudur. İki ayaklı kedilerden sandıkları korumak için sahip çıkmanız çağrısında bulunuyorum. Gelin hep birlikte milletin iradesini koruma altına alalım.' diye konuştu.

- 'İkisine de 'hayır' diyoruz'

Baydemir, referandumda 'hayır' kampanyası güçlü yürütülmesin diye HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın cezaevinde tutulmaya devam edildiğini iddia etti.

Anayasa değişikliği paketi ile 12 Eylül Anayasası arasında hiçbir fark olmadığını savunan Baydemir, şunları kaydetti:

'Al birini vur ötekine. İkisine de 'hayır' diyoruz. Anayasalar bir toplumsal uzlaşma metnidir, dermandır. Oysa bu pakete baktığımızda bu anayasa derman değildir. Ötekilere adeta fermandır. Biz bu dayatmayı bir kez daha yüksek sesle reddediyoruz, 'hayır' diyoruz.'
Kaynak: AA