Güvensizlik Önergesi İle Hat Safhaya Çıkan Gerginlik Bugün Toplanacak Genel Kurul'da Oylanacak

KKTC’de uzun bir süredir muhalefet ile iktidar arasındaki kavgalar ve muhalefetin Güvensizlik Önergesi ile hat safhaya çıkan gerginlik bugün toplanacak Genel Kurul’da oylanacak.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partinin (CTP) iktidardaki Ulusal Güçler hükümeti aleyhine geçen perşembe sunduğu güvensizlik önergesi mecliste milletvekillerinin bilgisine sunularak Önergenin dikkate alınıp alınmaması Genel Kurul’da oylanacak.

"Toplantıda istem salt çoğunluktan onay almazsa süreç bitecek"

Meclis’in saat 10.00’da başlaması bekleniyor. Toplantısının sunuşlar bölümünde CTP’ye bağlı bazı milletvekilleri, TDP milletvekilleri ve Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın 2 Mart’ta birlikte sundukları KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ve Hükümeti Hakkında Güvensizlik Önergesi isteminin gündeme alınıp alınmaması konuşulacak ve oylama yapılacak. Toplantıda istem salt çoğunluktan onay almazsa süreç bitecek. Onay alırsa Danışma Kurulu görüşme için gün belirleyecek. Görüşmeden bir tam gün sonra da açık oyla güven oylaması yapılacak.

“Oylamada güvensizlik önergesinin kabulü için en az 26 oy gerekiyor”

Oylama sonucunda güvensizlik önergesi Meclis’in 50 üye tamsayısının salt çoğunluğu ile yani en az 26 oyla kabul edilirse, Başkanlık, Bakanlar Kurulu’na karşı güvensizlik oyu verildiğini Genel Kurul’a bildirecek. Bu durumda Başbakan, istifasını Cumhurbaşkanı’na sunacak.
Kaynak: İHA