Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kadınlarımızın kooperatif çatısı altında girişimcilik kabiliyetlerini artırmak ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamak amacıyla KADIN-KOOP Projesi’ni hazırlayarak uygulamaya koyduk” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Tüfenkci mesajında, kadınlar tarih boyunca toplumsal yaşamın, ekonominin ve kültürün inşasında aktif rol oynadıklarına dikkat çekerek, Anadolu esnaflarının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınların Bacıyan-ı Rum adlı birlik altında örgütlendiklerini, Ahiliğin kadın kolları olan bu birliğin tarihte kurulan ilk kadın teşkilatı olduğunu hatırlattı.

“Çünkü kadın gelişirse toplum gelişir”

“Milli mücadele zamanlarında yurt savunmasındaki katkılarıyla istiklal harbinin görünmez kahramanı olan kadınlarımız, 15 Temmuz’da da demokrasi ve ülkenin bekası uğruna gösterdikleri üstün çaba, azim ve cesaret ile dünyaya örnek olmuşlardır” diyen Tüfenkci, mesajında şunları kaydetti:

“Kadınlarımızın hassasiyetinin, enerjilerinin, akıl ve deneyimlerinin her alanda kullanılması muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın anahtarı, bizleri ileriye götürecek, toplumsal refahı artıracak en önemli unsurlardandır. Çünkü kadın gelişirse toplum gelişir. ‘Nisa’ yani kadın her şeyden önce insandır. Bu anlamda kadını hor gören, istismar eden, şiddete başvuran her kim olursa en büyük zavallıdır. Unutulmamalıdır ki her kadın; anne, kardeş, eş ve çocuktur. Kadına yapılan her türlü saldırı insanlığa yapılmış demektir. Kadın ve erkek birbirinin varlığı ile anlam bulmakta, birbirini tamamlamaktadır. Bu anlamda kadın ve erkek ayrımı başta olmak üzere insanlar arasındaki hiçbir ayrım, dolayısıyla pozitif ayrımcılık da doğru değildir. Önemli olan kadınlarımızın iktisadi ve sosyal hayata katılımının önündeki engellerin kaldırılması, eşit ve olanakların adil dağıtıldığı bir toplumsal yaşamın inşa edilmesidir. Kadınlarımızın isteği de bu yöndedir. Kadınların iş yaşamına yapmış olduğu nitelikli katkılar, kadın ruhunun iş yaşamına yansıması, başarının sağlanmasında ve ülkemizin rekabet gücünün artırılmasında mühimdir. Bu yüzden de ülkemizde kadın girişimci ve yönetici sayısının artmasını, siyasi, sosyal ve ekonomik hayatın her kademesinde kadınlarımızın seslerini daha fazla duyurmasını önemsiyoruz.”

“2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken, bu oran bugün 256 bin 992 olmuştur”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bünyesinde yaptıkları çalışmalarda kadın esnaf oranının hızla arttığını gösterini belirten Tüfenkci, “2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken, bu oran bugün 256 bin 992 olmuştur. Kayıtlı kadın esnaf ve sanatkarımız, toplam esnaf sanatkarlarımızın yüzde 15’ine tekabül etmektedir. Yaklaşık kadın girişimci sayımız 120 bine yaklaşmıştır. Hayatın her alanında olduğu gibi iktisadi hayatın içerisinde de kadınlarımız vardır. Kadınlarımızın kooperatif çatısı altında girişimcilik kabiliyetlerini artırmak ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamak amacıyla KADIN-KOOP Projesi’ni hazırlayarak uygulamaya koyduk. Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırmak ve kadınlarımızın iş hayatına daha aktif katılımlarını sağlamak için desteklerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Bu duygularla ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, bugünün tüm kadınlar için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA