'Göreve Dahil Olmamı Ünsal Paşa İstedi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi davasının sanıklarından eski pilot Albay Göçmen: 'Ünsal Paşa ertesi gün akşam bir görev bulunduğunu ve benim de dahil olmamı istedi. Ben de son bir görev olarak kabul ettim'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından eski pilot Albay Zeki Göçmen, savunmasında 'Ünsal Paşa ertesi gün akşam bir görev bulunduğunu ve benim de dahil olmamı istedi. Ben de son bir görev olarak kabul ettim.' dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda gerçekleştirilen duruşmada, suikast timini yönettiği belirtilen eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in bulunduğu en önde giden helikopteri kullanan Göçmen, savunma yaptı.

15 Temmuz'dan bir gün önce düzenlenen törenle, 3. Kara Havacılık Alay Komutanlığı görevini devrettiğini belirten Göçmen, hem vedalaşmak hem de vefa duygusunu göstermek için bir gün sonra yapılacak Kara Kuvvetleri Komutanı'nın VİP uçuşunu gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Daha sonra eski Kara Havacılık Eğitim Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun'u arayarak görevi tamamladığını söylemek ve vedalaşmak istediğini belirten Göçmen, 'Ünsal Paşa ertesi gün akşam bir görev bulunduğunu ve benim de dahil olmamı istedi. Ben de son bir görev olarak kabul ettim. 15 Temmuz'da saat 22.05'te alaya geldim ve direkt helikopterin yanına gittim. Benden önce 3 helikopter havalanmıştı. Arkalarından giderek Çiğli 2. Ana Jet Üssüne iniş yaptık.' dedi.

Helikopter personeline gayri ihtiyari olarak telefonların kapatılması emrini verdiğini iddia eden Göçmen, kendi telefonunun açık olduğunu ve bu emri verirken bir art niyetinin bulunmadığını söyledi.

Göçmen, Çiğli'de göreve çıkan pilotlardan eski 3. Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Murat Dağlı ile konuştuklarını ve onun da görevin ne olduğunu bilmediğini söylemesi üzerine Coşkun'u aramaya karar verdiklerini ifade etti.

'Komutanım biz buraya geldik, karşılayan yok. Kimse yok burada.' dedikleri Coşkun'un beklemeleri emrini verdiğini belirten Göçmen, 'Kısa bir süre sonra yaklaşık 30 kişilik bir grup yanımıza yaklaştı. Sönmezateş kendisini tanıtarak, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın emriyle orada olduğumuzu söyledi. Bize bir koordinat vererek personeli oraya götürüp getireceğimizi belirtti. Cumhurbaşkanını çok seven ve konuşmalarından çok etkilenen birisiyim. Kendi alayımızda olsak bu oyuna gelmezdik. Çiğli çok karanlıktı ve televizyon yoktu. Bu nedenle ülkede ve etrafımızda neler olduğunu fark edemedik.' diye konuştu.

- 'Bir cemaatin desteğine ihtiyaç duymadım'

Naklini gerçekleştirecekleri personeli helikopterlere alarak beklemeye başladıklarını kaydeden Göçmen, önce Akıncı Üssüne gitme emrinin geldiğini, daha sonra ise bu emir geri alınarak, yeniden verilen koordinata uçma talimatı aldıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 40 dakikalık bekleyişin ardından saat 02.20 gibi sırayla kalkış yaptıklarını anlatan Göçmen, yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından Marmaris'e ulaştıklarını ve personeli indirdikten sonra yeniden havalandıklarını ifade etti.

Yakıt ikmali için gittikleri Bodrum'daki Imsık Meydanı'nda televizyona bakınca darbe girişiminden haberdar olduklarını ileri süren Göçmen, 'Ne bir suikast ne darbe girişiminden bilgim olmadı. Bir cemaatin desteğine ihtiyaç duymadım, tamamen vatansever duygularla görev yaptım. Hiçbir örgütün üyesi olarak değil, babamın vasiyeti üzerine asker oldum.' dedi.

Göçmen, Çiğli'ye geri döndükten sonra teslim olduğunu söyledi.

- 'VİP birisini beklerken silahlı timler geldi'

Eski uçuş teknisyeni astsubay Ahmet Koçan ise savunmasında, suikast girişiminden hiçbir şekilde haberinin olmadığını iddia etti. Kendisinden başka kimse olmadığı için mecburen göreve çıktığını öne süren Koçan, 'VİP birisini beklerken silahlı timler geldi. Görevin mahiyeti söylenmedi. Başka bir helikopterde olsaydım burada olmayacaktım. Imsık'a gidince kalkışma olduğuna dair konuşmalar duydum. Böylece yaşananlardan haberdar oldum. Benim için başta normal bir görev gibiydi. Silahlı Kuvvetlere ait bir helikoptere silahlı askerlerin binmesinden daha normal bir şey olamaz.' dedi.

Şu ana kadar tutuklu 44 sanıktan 37'sinin dinlenildiği duruşmaya yarın devam edilecek.

Yarın aralarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı'nın da bulunduğu 7 sanığın savunma yapması bekleniyor.

Kaynak: AA