Emine Erdoğan'dan Yabancı Misyon Şeflerinin Eşlerine Yemek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan: 'Türkiye, çok tarihi bir dönemeçten geçiyor. 15 Temmuz darbe girişiminde çok net biçimde gördüğümüz vesayetlerin tamamen ortadan kaldırılması ve sivil bir anayasa için 16 Nisan'da referanduma giderek, ülkemizin demokratik geleceğine oy vereceğiz' 'Cumhurbaşkanımızla, 'kadına şiddet, insanlığa ihanettir' sloganıyla başlattığımız kampanya, esaslı bir mücadele girişimidir. Bu konuda da ortak çabalarımızı artırarak, insan onuruna yakışmayan, şiddet içeren her türlü tavırla mücadele etmeliyiz' 'Kadınların azminin ve gücünün, dünyanın geleceği adına büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum. 15 Temmuz'da kanlı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu direnişte, kadınların oynadığı rol, dünya demokrasi tarihine geçecek niteliktedir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Türkiye, çok tarihi bir dönemeçten geçiyor. 15 Temmuz darbe girişiminde çok net biçimde gördüğümüz vesayetlerin tamamen ortadan kaldırılması ve sivil bir anayasa için 16 Nisan'da referanduma giderek, ülkemizin demokratik geleceğine oy vereceğiz.' dedi.

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yabancı misyon şeflerinin eşleriyle yemekte bir araya geldi.

Yemekte bir konuşma yapan Emine Erdoğan, sözlerine, 'Sizleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kalbinde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.' diyerek başladı.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın, insanlık tarihinin en müstesna kültürlerine ev sahipliği yaptığını belirten Emine Erdoğan, tarihinin ve ticaret yollarının bu toprakları farklı kültürlerin buluşma noktası haline getirdiğini, zenginliği artırdığını, katman katman arkeolojik birikiminin, mutfağının zenginliğinin, şifalı otacı kültürünün daha nice yönleriyle keşfedilmeyi beklediğini ifade etti.

Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş-ı Veli'nin bu topraklara mayaladığı insan sevgisini, hoşgörüyü, kardeşliği, Türkiye'nin temel vasıfları haline getirdiğini vurgulayan Emine Erdoğan, 'Ülkemin neresine giderseniz gidin, hiç düşünmeden size sofrasını, kalbini açacak sevgi dolu insanlarla karşılaşırsınız.Çünkü onların her biri, Mevlana'nın şu sözlerinin öğrencisi olmuştur, 'Sevgide güneş gibi ol, dostlukta ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.' Bu hikmetli sözler, Anadolu insanının sevgi, kardeşlik, tevazu, öfke gibi tüm insani hallerini biçimlendirmiştir.' diye konuştu.

- 'Dünyaya vadettiğimiz şey sevgidir, saygıdır, merhamet ve adalettir'

Emine Erdoğan, Türkiye'de farklılıkların, ötekileştirme sebebi değil, zenginlik kaynağı olduğuna işaret ederek, cami, kilise ve sinagogların yan yana inşa edilebildiğini kaydetti.

Din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın kendileri için herkesin, insan olmanın getirdiği yüksek bir değerin muhatabı olduğunu anlatan Emine Erdoğan, medeniyet anlayışının bunu gerektirdiğini bildirdi.

Emine Erdoğan, devlet politikasının bu anlayış üzerine bina edildiğini, insani ilişkilerin de bu kavrayışla şekillendiğini vurguladı.

Türkiye'nin, dünyayla kurduğu ilişkinin temelinde de bu yaklaşımın bulunduğunu belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

'Tıpkı bir pergel gibi sabit ayağımız bu coğrafyanın değerlerinde, hareketli ayağımız ise insanlığın bütün tecrübeleriyle ilişki içindedir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyi ve güneyiyle tüm medeniyetler bizim için saygıyı hak ederler, ilişki kurmaya değerler. Dünyaya vadettiğimiz şey sevgidir, saygıdır, merhamet ve adalettir. Yaşadığımız çağın sorunlarına, bu derin birikimden reçeteler üretiriz.

Mazlumun yanında olur, adaletsizliğin karşısında durur, mağdur halkların sözcülüğünü yaparız. Ülkemizde misafir ettiğimiz mülteciler de bu yaklaşımın bir sonucudur. Dini ve etnik ayrım yapmadan, Irak ve Suriye'de savaşın mağduru olmuş 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Keza, Afrika'ya uzanan elimiz sadece dostluk elidir. Afrika'nın çocuklarının da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi iyi bir geleceğe hazırlanmasına katkı sunmak istiyoruz. Nitekim, Ankara'da açtığımız 'Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi', Afrika'nın geleceğine bir armağandır, kadın emeğinin değerlendirildiği, gelirinin Afrikalı kadınlara döndüğü bir merkezdir.'

- 'Tankların karşısına dikilerek, millet iradesinin sözcülüğünü yaptı'

Emine Erdoğan, dünyanın bütün çocukları ve kadınlarının huzurlu bir yaşamı, aydınlık bir geleceği hak ettiğini ifade etti.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirilen bu buluşmanın da tüm dünya kadınları için güzelliklere ilham olmasını dileyen Emine Erdoğan, salonda bulunan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Emine Erdoğan, kadınların gücüne inandığını ve dünyayı değiştirme azmine hayranlık duyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'Bu azmin ve gücün, dünyanın geleceği adına büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Sizlere ülkemden örnek vermek isterim. Biliyorsunuz, 15 Temmuz'da kanlı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Kurumlarımıza sızmış hain bir örgüt, milli meclisimizi bombaladı, vatandaşlarımızın üzerine tanklar sürdü. 248 vatandaşımızı kaybettik, 2 bin 193 vatandaşımız ise yaralandı. Darbe girişimi, devletimizin güçlü iradesi ve vatandaşlarımızın direnişiyle bastırıldı. Bu direnişte, kadınların oynadığı rol, dünya demokrasi tarihine geçecek niteliktedir.

Safiye Bayat, İstanbul'da yaşayan sade bir vatandaştı. İstanbulumuz'un üzerinde bir gerdan gibi duran Boğaziçi Köprüsü'nü tankların kapattığını öğrenince, 'vatan mücadelesi beklemez' diyerek, pardesüsünü alıp gecenin geç vaktinde sokağa çıktı ve tankların karşısına dikilerek, millet iradesinin sözcülüğünü yaptı adeta. Ağır silahlarla donatılmış bir tankın karşısında, bunu ona yaptıran, demirden daha güçlü bir yürektir, vatanına olan aşktır, demokrasiye olan inançtır. Safiye Bayat, örneklerden sadece birisi.'

Safiye Bayat gibi nice kahraman kadının, dünyada benzeri az görülmüş sivil bir direniş sergilediğine dikkati çeken Emine Erdoğan, Türkiye'de kadınların bu bilince sahip olmasının en önemli sebebinin, bu ülkenin tarihi, kültürel zenginliği ve sivil toplum birikimi olduğunu vurguladı.

- 'Kadınların öncülüğünde bir 'vicdan ağı' örebiliriz'

Emine Erdoğan, kadınların, sivil toplum kuruluşlarını adeta bir okula çevirdiklerine değinerek, orada kendilerini geliştirdiklerini, yeni sosyal çevreler edinerek, farklı ufuklarla tanıştıklarını, bu gücü kullanarak da siyaseti ve toplumu dönüştürdüklerini anlattı.

'Bizler de burada buluşan dünya kadınları olarak, kadınların bu potansiyelini harekete geçirebilir, insanlığın geleceği adına adalet, sevgi ve merhamet yolları açabiliriz.' diyen Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

'Dünyada ilgimizi bekleyen nice sorun var. Irkçılığın, ayrımcılığın, gelir adaletsizliğinin bu derece yaygınlaştığı bir zamanda, kadınların öncülüğünde bir 'vicdan ağı' örebiliriz. İnanıyorum ki insanlığın ağır yükleri, hepimizin el vermesiyle hafifleyecektir. Kadına yönelik şiddet, tüm dünyanın en önemli sorunudur. Cumhurbaşkanımızla, 'kadına şiddet, insanlığa ihanettir' sloganıyla başlattığımız kampanya, bu soruna karşı esaslı bir mücadele girişimidir. Bu konuda da ortak çabalarımızı artırarak, insan onuruna yakışmayan, şiddet içeren her türlü tavırla mücadele etmeliyiz.

Türkiye, çok tarihi bir dönemeçten geçiyor. 15 Temmuz darbe girişiminde çok net biçimde gördüğümüz vesayetlerin tamamen ortadan kaldırılması ve sivil bir anayasa için 16 Nisan'da referanduma giderek, ülkemizin demokratik geleceğine oy vereceğiz. Tüm dünyada sistemik değişimlerin yaşandığı bir zamanda, Türkiye de kendi hikayesini yazma gayretindedir. Ulaşmak istediğimiz temel hedef, kurumlarımızı vesayet kalıntılarından temizleyerek, milletimizin iradesini tam anlamıyla hakim kılmaktır. Böylece, gerçek demokrasiyi inşa etmektir.'

Emine Erdoğan, bu süreçte en büyük desteğin ön yargısız ve temiz yürekleriyle demokrasiye gerçekten inananların dostluğu olduğunu belirtti.

Güzel niyetlerin, samimi gayretlerin dünyaya dalga dalga yayılacağına inandığını aktaran Emine Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

'Yeter ki biz, onların neferleri olalım. Kadınların dostluğu, insanların kardeşliği adına güzel bir gelecek diliyorum. Temsil ettiğiniz ülkelerin tüm kadınlarına içten selamlarımı gönderiyorum.'
Kaynak: AA