Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kadınların ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı yürüttükleri mücadelenin simgesi olan ve büyük bir bedel olarak tarihe adını yazdırdığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Gürkan, yayımladığı mesajda, “8 Mart kadınların toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel yaşamın tüm alanlarında maruz kaldığı ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı yüzyıllardır yürüttükleri mücadelenin simgesidir. 1922 yılında II. Enternasyonal, Danimarka Kopenhag kentinde toplandı. ClaraZetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve oy birliğiyle kabul edildi.Tüm Kadınlarımızın, büyük bir bedel ödeyerek, tarihe adını yazdırdığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Hiç kuşkusuz ki, fedakar Türk kadını, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında çok önemli bir role sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Kurtuluş Savaşı’nda 2 aylık bebeğin üzerindeki hırkasını bebeğin ölümünü göze alıp top mermisi ıslanmasın diye o merminin üzerini örten Türk kadınının eseridir.Türkiye Cumhuriyeti; kadınların kurduğu, taşıdığı, büyüttüğü ve yükselttiği bir cumhuriyettir. Türk kadını, bütün dünya kadınları içerisinde emsalsiz bir yere sahiptir. Baş tacıdır, eli öpülecek annedir, dara düştüğünüzde, sırtınızı sıvazlayan kocaman bir yürektir; ağlamak istediğinizde başınızı koyabileceğiniz omuzdur. Ancak, baş tacımız olan kadınlarımız bugün halen hak ettiği değere kavuşamamış, evde, okulda, iş yaşamında ve siyasette yeterince yer alamamıştır" dedi.

Gürkan, ’Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Bir milletin yalnız erkeklerinin ilerlemesiyle o millet yükselemez. Çünkü eğer kadın aynı ölçüde ilerleme halinde olmazsa erkeğin yükselmesi mümkün değildir’ sözlerini hatırlatarak, "Bugün siyasette kadına ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Edirne Belediyesi olarak, modernleşmede ve kentimizi geleceğe taşımak adına kadınlarımıza ne kadar çok ihtiyacımızın olduğunun farkındayız. Daha iyi bir Edirne’ye, daha iyi bir geleceğe ancak ve ancak kadınlarımızın sayesinde ulaşabiliriz. Bu yüzden kadınlara yönelik birçok çalışma gerçekleştiriyoruz.Kadınlarımıza yönelik bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz bu projeleri yeterli bulmuyor; kadınlarımızı sosyal, ekonomik ve siyasal yaşama daha fazla dahil edebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü Edirne, kadınlarla daha güçlü; daha güzel ve daha yaşanabilir. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutluyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA