Cumhurbaşkanlığı Sistemi Anlatıldı

Başbakan Başdanışmanı Mustafa Şen, Karaman'da Cihannüma Derneği ve Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' konferansına katıldı.

Şen, konferansta yaptığı konuşmada, mevcut sistemin darbecilere yarayan bir sistem olduğunu belirterek, yeni sistemle beraber birçok değişikliğin yapılacağını söyledi.

Bazı kesimlerin yeni sistemle diktatörlük gelecek gibi söylemlerde bulunduğunu ama bunun asla gerçeği yansıtmadığını ifade eden Şen, şunları anlattı:

'Mevcut sistemde cumhurbaşkanının yetkileri o kadar fazla ki. Her şeyden önce hem sorumsuz hem de sınırsız yetkiye sahip. Yargılayamıyorsunuz. Yeni sistem, cumhurbaşkanını sadece sorumlu hale getirmiyor, hem yetkilerini sınırlandırıyor hem de yargılanabilir hale getiriyor. Cumhurbaşkanı bugünkü yapısıyla meclisi feshedebiliyor. Gelecek sistem de ise bu öyle kolay değil. Şayet meclisi feshedecekse kendisi de fesh oluyor. Yani ikisi birlikte seçime gidiyor. Bu nasıl diktatörlüktür? Mevcut sistem vesayet üzerine kurulu bir sistemdir. Mesela mevcut sistemde yargıçlar erki vardır. Yeni sistem de ise yargı erki söz konusudur. Yeni sistem yargıç vesayetini kaldırıyor, yargı erkini getiriyor. Yargı bağımsızlığı yargıçlar erkinde olmaz ancak yargı erkinde olur. Mevcut sistem darbe ve cuntacılara yarayan bir sistemdir. Yeni sistemle darbeler artık tarihe karışacaktır.'

Konferansa dernek yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA