Çin'in Hangzhou Şehri Tanıtım Toplantısı

İstanbul Vali Yardımcısı Gültekin: 'Hangzhou şehri ile turizm alanında kardeş şehir olma niyetimizi iletmek isterim' Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Qian Bo: 'Çinli firmalar Türkiye’ye yatırımlarını artırmayı planlamaktalar”.

Çin'in 5 bin yıllık tarihe sahip turistik şehri Hangzhou’un tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, toplantıda yaptığı konuşmada, hakkında güzel pek çok şey duyduğu Hangzhou şehrinin yetkililerini İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Mesafeleri ortadan kaldırarak, her alanda ilişkileri geliştirme kararlılığıyla turizmde gelişme yaşanacağını umduğunu belirten Gültekin, 'Türkiye ve Çin arasındaki turizmi nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin Çinli temsilcilerle toplantılar yapıyoruz. Geçen günlerde düzenlenen ‘İstanbul Günü’nde de bunu konuştuk. İstanbul da Hangzhou gibi turizm denince akla gelen ilk şehirlerden biri. Napolyon ‘Dünya bir devlet olsaydı, İstanbul başkent olurdu’ demiştir. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Dünyanın iki ayrı ucundaki bu iki şehir her alanda ilişkilerini geliştirmeli. Hangzhou şehri ile turizm alanında kardeş şehir olma niyetimizi iletmek isterim. Bu toplantının ve İstanbul’daki görüşmelerin iki şehir arasındaki turizm kapasitesini artıracağına inanıyorum.' diye konuştu.

Hangzhou Belediye Başkan Yardımcısı Zhang Jianting de tarihi İstanbul’a gelmekten ve yine tarihi Hangzhou şehrinin tanıtımını yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Hangzhou şehrinin geçen sene G20 Zirvesine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Zhang Jianting, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Hangzhou’da ağırlamaktan şeref duyduklarını söyledi.

Zhang Jianting, Hangzhou’nun antik başkentlerden olduğunu belirterek, şehrin tarihi öneminden bahsetti.

Geçen sene 14 milyon yurt içi, 3 milyondan fazla yurt dışı turist ağırladıklarını kaydeden Zhang Jianting, Türkiye ve Çin arasında turist sayısının artmasını beklediklerini vurgulayarak, Türk halkını Hangzhou şehrine davet etti.

- 'Türkiye ile ticari ilişkilerin artmasında çok iyimseriz'

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Qian Bo ise Çin ve Türkiye arasındaki dostluğun çok eksilere dayandığını belirterek, son yıllarda karşılıklı diplomatik ziyaretlerin arttığını, ikili kültürel temasların sıklaştığını ve Türkiye’ye gelen turist sayısının her yıl yükseldiğini bildirdi.

Qian Bo, “Çinli firmalar Türkiye’ye yatırımlarını artırmayı planlamaktalar. Türkiye ile ticari ilişkilerin artması konusunda çok iyimseriz. İpek Yolu, ticaretin yanısıra ülkeler arasında dostluğun oluştuğu bir yoldur. Gelecek dönemde Türk halkını ticaret, turizm ve eğitim için Hangzhou’ya bekliyor, eski İpek Yolu’nda yeni bir sayfanın açılmasını arzuluyoruz.” dedi.

Başkonsolos Qian Bo, şunları kaydetti:

'Geçen hafta İstanbul Valiliğinde turizm ilişkilerini artırmak için detaylı toplantı düzenledik. Çin'de Hangzhou hakkında ‘Gökte cennet yerde Hangzhou şehri vardır’ diye bir söz vardır. Hangzhou tarihte ipek, balık ve pirinç memleketi olarak adlandırıldı. Hangzhou, Çin’in 7 tarihi başkentinden biri olarak tanınmıştır. Şehrin zengin tarihi ve tabiat güzellikleri mevcut. 2016 yılında G20 zirvesi, Hangzhou şehrinde düzenlendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hangzhou’ya gelerek birçok devlet başkanıyla görüştü.'

Toplantıya Hangzhou Belediyesi yetkililerinden oluşan heyetin yanı sıra İstanbul'daki Çin Ticaret Odası çalışanları, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, Dorak Itır Turizm çalışanları ve birçok Türk turizmci katıldı.

Kaynak: AA