Bingöl'de Kış Besicileri Zora Soktu

Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, kış mevsimi nedeniyle saman ve arpa fiyatlarında yaşanan artışın besicileri zor durumda bıraktığını söyledi.

Kaysadu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu yıl kış mevsiminin erken başladığını ve beklenenden de ağır geçtiğini söyledi.

Çetin geçen kış mevsimi nedeniyle besicilerin elinde bulunan arpa ve saman stoklarının tükendiğini belirten Kaysadu, arpa ve saman fiyatında da artış yaşandığını kaydetti.

Doğu'da 5 ay kış mevsiminin yaşandığını ve bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yem konusunda besicilere pozitif bir ayrımcılık yapması gerektiğini ifade eden Kaysadu, şunları söyledi:

'Bu yıl 5 ay kış yaşadık. Bu besicileri fazlasıyla etkiledi. Besiciler elindeki saman ve arpa stoklarını tüketti. Ekim 2016'da arpa tonu 650 lirayken, şu an bin 100 liraya çıktı. Beyaz saman tonu 250 lirayken, şu an 500-550 lira. Besiciler bu durumda nasıl yem alabilir. Batı illerinde bir ay kış bile yaşanmazken, doğu illerinde 5 ay kış mevsimi yaşanıyor. Yani besicilerimiz 5 ay boyunca yem alıyor ve bu şekilde de zarar ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yem konusunda doğu illeri için pozitif bir ayrımcılık yapmasını istiyoruz.'

Bingöl genelinde 540 bin koyun ve keçi bulunduğunu anımsatan Kaysadu:

'Devlet hayvancılık konusunda bir çok destek veriyor. Ancak uzun ve çetin geçen kış mevsimi nedeniyle zor günler yaşayan besiciler için ekstra bir destek vermesini istiyoruz. Burada bir çok besici, yaşanan sıkıntılar nedeniyle batı illerine giderek, naylon çadırlarda kalıyor. Biz hayvancılığın desteklenmesini ve gelişmesini istiyoruz. Bu kış mevsimi nedeniyle besicilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA