Arama Kurtarma Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı bir köyde senaryo gereği göçük altında kalan yaralıların kurtarılması amacıyla yapılan arama kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı İl AFAD Müdürü Mutlu:'AFAD olarak afet sonrası değilde afet öncesi hazırlıklarımızı güçlendirerek afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz'.

Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı bir köyde senaryo gereği göçük altında kalan yaralıların kurtarılması amacıyla yapılan arama kurtarma tatbikatı renkli görüntüler oluşturdu.

Kentte yaklaşık 6 ay önce heyelan meydana gelen ve 24 evin hasar gördüğü Aşağısütlü köyünde, benzer durumlara karşı hazırlıklı olunması amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 112 acil servis görevlileri ile jandarma personelinden oluşan 50 kişilik bir ekiple arama kurtarma tatbikatı yapıldı.

Tatbikatta, senaryo gereği bölgede heyelan yaşandığı ve göçük altında kalanlar olduğu yönündeki ihbar üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, arama kurtarma köpeği 'Balam' ile olay yerine ulaşıp enkaz altında kalanların bulunduğu alanı tespit etti.

Daha sonra yine senaryo gereği bölgeye ulaşan AFAD ekipleri ölen ve yaralananları göçük altında kurtardı, UMKE ekipleri de ilk müdahaleyi olay yerinde yaptığı yaralıları hastaneye kaldırdı.

Renkli görüntülerin yaşandığı tatbikat adeta gerçeğini aratmadı.

İl AFAD Müdürü Selami Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, benzer tatbikatları yıl içerisinde yaptıklarını ayrıca okullarda öğrenciler ile ailelere afet bilincini aşılamak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, 'AFAD olarak afet sonrası değilde afet öncesi hazırlıklarımızı güçlendirerek afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz.' dedi.

Tatbikatın başarıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Mutlu, 'Teknik elemanlarımız senaryo gereği afet yerine intikal ettikten sonra heyelanın durup durmadığını kontrol etti. Ardından jandarmanın köpekli arama kurtarma timleri göçük altında kalan yaralıların ve hayatını kaybeden vatandaşların yerini tespit edince arama kurtarma çalışmaları başladı.' diye konuştu.
Kaynak: AA