Antalya, Mesleki Ve Teknik Eğitim İçin Bir Araya Geldi

Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB)’nin katkıları ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın katılımıyla Mimar Sinan Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Antalya, Mesleki Ve Teknik Eğitim İçin Bir Araya Geldi
Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla Antalya Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı’na Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AK Parti Antalya Milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, Mustafa Köse, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa İssi ve AESOB’a bağlı merkez ve ilçe esnaf oda başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Mesleki ve teknik eğitimin önemi

Açılış konuşması yapan Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, " Antalya’mızda toplamda 90 tane mesleki ve teknik anlamında eğitim yerimiz mevcuttur. 43 dalda 52 bin öğrencimize hizmet vermekteyiz. Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitimleri yeniden yapılandırması bizleri mutlu etti. Mesleki ve Teknik eğitim bakımından Antalya ilimiz diğer bölgelerdeki illere göre ortalamanın üstünde yer alıyor. Devam etmekte olan 13 tane mesleki ve eğitim inşaatının tamamlanması noktasında gerekli başvuruları yaptık. Millî Eğitim Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6764 sayılı kanun resmi gazetede yayınlandı” diyerek mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise; “Esnaf ve sanatkârlarımızın köklerinin, istihdamda usta-çırak ilişkisini esas alan Ahiliğe dayandığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Son yıllarda esnaf ve sanatkârımız çırak sıkıntısı yaşamıştır. Aileler çocuklarının başarı ve yeteneklerine bakmadan onların ilerde beyaz yakalı çalışan olabilmesi için mesleki eğitimi tercih etmemişlerdir. Ülkemizin istihdam olarak beyaz yakalılar kadar mavi yakalı çalışanlara da ihtiyacı olduğu tartışmasızdır. Bu anlamda eğitim alanını düzenleyen, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanunun, yasalaşmasını çok olumlu bulduğumu özellikle ifade etmek isterim. Bu sayede çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor olmasının çırak sıkıntısı çeken esnaf ve sanatkârlarımızı rahatlatacaktır. 2023 vizyonu çalışmaları kapsamında mesleki eğitimde yapılan düzenlemeler sayesinde, esnaf ve Sanatkârlarımız, mesleki devamlılıkları için artık kolaylıkla çırak bulabilecek olması ve onlara mesleklerini öğretme imkânı sağlanması mümkün olabilecek. Çırak öğrencilerimize ödenecek ücretin 3/2’sini yani 420 TL’nin 280TL’si devletimizin karşılayacak olması esnaf ve sanatkârlarımızın yükünü hafifletecek. Meslek lisesi öğrencilerimizi, atölyede eğitim aldığı 10. 11. ve 12. sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması, öğrencilerimize teorik ve uygulamalı eğitimlerin; şartlar oluşturulursa sektörde de verilebilecek olması, yapılan düzenlemelerin bir kısmını oluşturmaktadır. Ülkemizin 2023 vizyonuna büyük katkı sağlayan bu düzenlemeler için Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize TBMM’nin değerli vekillerine ve Milli Eğitim Bakanlığımıza sonsuz teşekkür eder, saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu

Meslek liselerinin cazip hal getirilmesi

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, "2023 vizyonu ile ulusal hedefler, sektörle talepler ve pedagojik ihtiyaçlar doğrultusunda Mesleki Eğitimi yeniden yapılandırıyoruz. Mesleki eğitimi önceliğine alan ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefleyen Bakanlığımız, yol haritası niteliğindeki Mesleki ve Teknik Eğitim eylem planını uygulamaya koymuştur. Organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel meslek liselerine devlet desteği vererek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için çalışıyoruz bu doğrultuda, mesleki ve teknik eğitimin sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenli olarak çalıştaylar ve sektör istişaresi toplantıları yaparak, Meslek liselerinde açılacak alan ve dalları yerel ve ulusal ihtiyaçlara göre sektörle birlikte belirliyoruz” diye konuştu.

Mezun olan bütün öğrencilere teknisyenlik unvanının verileceğini belirten Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, “Öğrencilerimizin akademik başarılarının yanı sıra sektörel alanda kendilerini geliştirmesi ve başarıya daha çabuk ulaşabilmeleri açısından çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. Çırak öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkânına kavuşmasını sağlayacağız, öğrencilerimiz hem öğrenecek hem de para kazanacak. Çırak öğrencilerimize, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödeyeceğiz, onları meslek öğrenmeleri için daha çok teşvik edeceğiz ödenecek ücretin üçte ikisini devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın yükünü hafifleterek istihdamı artırmayı hedeflemekteyiz. Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alacak ve kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştirebileceklerdir. Öğrencilerimiz isterlerse fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alacak ve üniversite sınavlarına girebileceklerdir. Meslek lisesi öğrencilerimizin de atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. Sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaparak öğrencilerimizi güvence altına alacağız, mezun olan bütün öğrencilerimize teknisyenlik unvanı vereceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından soruları cevaplayan Gülay, tüm katılımcılara teşekkür ederek, mesleki eğitim için tüm önerilere açık olduklarını belirtti.

Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı’nın ev sahipliği yapan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay’a, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Köse ve Gökçen Özdoğan Enç’e ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan’a plaket takdim etti.
Kaynak: İHA