Aksaray'da 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' Konferansı

Başbakan Başdanışmanı Mustafa Şen, 'Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde krallık yok. Çünkü başkanlıktan krallık çıkmaz.' dedi.

Şen, Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı.

Başbakan Başdanışmanı Şen, konuşmasında darbecilerin yapmadığı bir anayasa metninin ilk defa milletin önüne sunulacağını söyledi.

Yeni anayasanın birçok yenilik getireceğini ifade eden Şen, 'Yeni anayasa güçlü liderlik, büyük Türkiye, yüksek milli duygular üçgeni içinde bir ülkeyi getirecek. Dünyada, ülkelerin başına çok ilginç adamlar geçiyor. Onlara, 'Evet efendimci' adamlarla cevap veremeyiz. Almanya, Hollanda, Amerika, Rusya. Bunlarla nasıl mücadele edilecek? Cumhurbaşkanının Başbakanla uyumlu şekilde çalışabileceği ve konunun abartıldığı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Sezer, ki onu millet seçmedi, milletin oyuyla seçilen Başbakan Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlattı. Üzerine anayasa kitapçığı fırlatıldığında, çocuk gibi ağlayan bir Başbakanla, bir liderle, bir yöneticiyle olmaz.' diye konuştu.

Yeni sisteme yönelik eleştirilerin olduğunu bunların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Şen şunları söyledi:

- Diktatörlük getirmez

'Bu sistemin diktatörlük getireceğini söylüyorlar. Bu büyük bir yalan. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanına kimse dokunamaz. Bir sürü yetkisi var, hiçbir sorumluluğu yok. Neredeyse istediği her şeyi yapar ve kimse bir şey diyemez.

Cumhurbaşkanımız, 'Böyle demokrasi olmaz, bir vatandaş suç işlediğinde sorgulanabiliyor, yargılanabiliyor, cezalandırılabiliyorsa, ben de bu ülkenin vatandaşı olarak yaptığım her şeyden sorumlu olmalıyım.' diyor. Onlar ise 'sen diktatör olmak istiyorsun.' diyorlar.

- Başkanlık sistemi

Soruyorum, ey akıl neredesin? İkinci büyük yalan 'Sen kral olmak istiyorsun' yalanıdır. Dünyanın 40 civarında ülkesi krallıkla yönetiliyor. Bu ülkelerden bir kaçı hariç geri kalanı krallık ve parlamenter sistemiyle yönetiliyor. İngiltere, Japonya, İspanya. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde krallık yok. Çünkü başkanlıktan krallık çıkmaz. Zaten başkan en üste ve en üstün üstüne bir kişi daha koyamazsınız. Ama parlamenter sistem krallığa müsaittir ve seçilen başbakanın üstüne bir kral koyabilirsiniz.'

Öğrencilerin, akademisyenlerin ve il protokolünden isimlerin takip ettiği konferansın ardından ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Şen'e teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: AA