Akılcı İlaç Kullanım Toplantıları Devam Ediyor

Akılcı İlaç Kullanımı ve Antibiyotik Kullanımı ile ilgili olarak Kars Harakani Devlet Hastanesi uzman hekimlerine yönelik Kars İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serhat Karakaya’nın katılımlarıyla 2014-2017 AİK Ulusal Eylem Planı kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Akılcı İlaç Kullanım Toplantıları Devam Ediyor
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedef Başgönül, sunumunda Akılcı İlaç Kullanımına yönelik bilgilerin yanında ayrıca Kars İlinde antibiyotik kullanım oranlarının uzman hekimlerde yıllara ve branşlara göre karşılaştırmalı istatistiksel bilgilere de yer verildi.

Uzman hekimlere yapılan bilgilendirme toplantısı sonunda daha duyarlı ve özverili olma konusunda isteklerini ileten, uzman doktorların soru ve görüşlerini alan Akılcı İlaç İl Koordinatörü Dr. Serhat Karakaya çalışmaların devam edeceğini belirterek katılımcılara teşekkür etti.

“Akılcı İlaç Kullanımı ve Antibiyotik Kullanımı”

Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi; sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir.

Hekimlerin elektronik ortamda reçeteleme davranışlarının analiz edilmesine imkan sağlayan “Reçete Bilgi Sitemi (RBS)”nden yararlanılarak, birinci basamakta 2011 yılında düzenlenmiş reçeteler değerlendirildiğinde; toplam 439.539.673 kutu ilacın reçete edildiği ve bunun yüzde 12,71 oranıyla 55.878.010 kutusunun antibiyotiklerden oluştuğu tespit edilmiştir. Düzenlenmiş reçetelerin maliyet analizleri yapıldığında ise genel maliyetin yüzde 14,14’ünü antibiyotikler oluşturmaktadır. Bu durum ülkemizdeki ilaç tüketiminde önemli bir yeri olan antibiyotiklerin akılcı kullanımının önemini göstermektedir.
Kaynak: İHA