1983'Teki Grizu Patlamasında Ölen 103 Madenci Anıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde Türkiye 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi düzenlenen törenle anıldı.

1983'Teki Grizu Patlamasında Ölen 103 Madenci Anıldı
TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında 34 yıl önce meydana gelen grizu patlamasında ölen 103 madenci için anma töreni düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, belediye başkanları, siyasi parti başkanları, kurum yetkilileri, sendika temsilcileri katıldı.

Törende konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, 5 milyon ton kömür üretme kapasitesine sahip TTK’da 8 bin işçi ile üretimin 1 milyon yapılabildiğini belirerek, üretimin artırılması için işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

Mutlu, "Sadece 8 bin işçisi ile 1 milyon ton kömür üretebilen, 5 milyon ton kömür üretmek için kurulmuş olan TTK’da işçi açıkları acilen giderilmeli, iş güvenliği sağlanmalı, işçilerimiz daha güvenli ortamlarda çalıştırılmalıdır. Devlerimizin iş güvenliği konusunda çıkartmış olduğu yasalardan dolayı müteşekkiriz. Ancak bu yasaların uygulanması için de gerekli yaptırımların yapılmasını talep ediyoruz. Hala daha Zonguldak’ta kayıt dışında çalışan 2 bin 500 kaçak ocak çalışanlarından bahsederken, 14-15 yaşındaki gençlerimizin aç kalmamak için kaçak ocaklarda çalıştırılmak zorunda kaldıklarını düşünürsek. İş ve iş güvencesi olmayan hiçbir kaydı olmayan yerlerde bunların çalıştıklarını düşünürsek daha neler yapmamız gerektiğini daha iyi idrak etmemiz lazım" dedi.

TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş ise kurum olarak iş ve işçi güvenliği ile ilgili hiçbir yatırımdan kalkınmadıklarını söyledi.

İş kazaları sonucu yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için öncelikle emniyete önem verilmesini isteyen Gebeş, 1983’de ki grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenciye Allah’tan rahmet ailelerine ise sabır diledi.

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin şehit statüsüne alındığını aynı haktan Zonguldaklı maden işçilerin de yararlanması gerektiğini söyledi.



Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu da işçilere başsağlığında bulundu. Ardından Armutçuk Madenci İlkokul öğrencisi Ayça Uzun, ’Madenci’ şiirini okudu. Tören ölen madenciler için edilen duanın ardından sona erdi.
Kaynak: İHA