Şiddet Mağduru Kadın Ve Çocuklara Ücretsiz Hukuki Destek

Ankara Barosu ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından imzalan protokolle, şiddet, cinsel taciz ve istismar mağduru kadın ve çocuklara ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verilecek Federasyona başvuruda bulunan kadınlara, Ankara Barosu Gelincik Merkezince belirlenen avukatlar tarafından, yasal haklar, hukuki süreçler ve çözüm konularında eğitim verilecek.

Ankara Barosu ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) iş birliğinde, şiddet, cinsel taciz ve istismar mağduru kadın ve çocuklara ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verilecek.

Baro Başkanı Hakan Canduran ve TKDF Başkanı Canan Güllü, Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende iş birliği protokolünü imzaladı.

Canduran burada yaptığı açıklamada, protokolün, Ankara Barosu Başkanlığı tarafından hukuki danışmanlık hizmeti verilmesini ve Ankara Barosu Gelincik Projesi kapsamında ihtiyaç halinde avukat ataması yapılmasını kapsadığını ifade etti.

Protokolle iki kuruluşa bazı yükümlülükler yüklendiğini vurgulayan Canduran, 'Temel amacımız, şiddete uğrayan kadın ve çocuklara Gelincik Merkezi ve TKDF aracılığıyla yardımcı olmaya çalışmaktır.' dedi.

Protokol hükümleri uyarınca, talep olması halinde kadın ve çocuklara yönelik hukuki bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceklerini de anlatan Canduran, şunları kaydetti:

'Hukuki yardım merkezimizin avukatları yardımcı olacak. Bu arada, avukatlarımız tarafından mağdur olan kişilere yasal süreçlerin nasıl yürütüleceği anlatılacak.

Diğer yandan, karşılıklı olarak hukuki bir danışmanlık hattı açmayı düşünüyoruz. Bunu protokolle hayata geçireceğiz. Ayrıca, avukat arkadaşlarımızın hukuki süreçler içinde görevlendirilmesini de biz görev ve yükümlülük olarak üzerimize almış bulunuyoruz.'

- 'Şiddetin azalmasına imza koyuyoruz'

TKDF Başkanı Canan Güllü de 1976 yılından bu yana gönüllük esasına göre çalıştıklarını belirterek, 10 yıldır da Acil Yardım Hattı işletmeciliğini de yaptıklarını söyledi.

Bugün Ankara Barosu ile yürütülen çalışmaların resmiyet kazanmasından ötürü mutlu olduklarını dile getiren Güllü, 'Bu çok önemli çünkü Türkiye'de 2016'da 261 kadın öldürüldüğü, 179 kadının tecavüze uğradığı ve 400'ün üzerinde, hatta 2017'de sadece bir yurtta 400 çocuğun taciz edildiği süreçte, mutlaka hukuki ve psikolojik desteğin sunulması gerekiyor. Acil Yardım Hattı ile Gelincik Merkezi ile bu işi zaten yapıyorduk ama şimdi ikisini birleştirerek Ankara bölgesinde bütün hukuki süreçlerde birlikte iş birliğimiz olacak.' diye konuştu.

Güllü, federasyon olarak taksi ve dolmuşların camlarına yapıştırılması için etiketler basıldığını anlattı. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesinde ulaşılabilecek çözüm merkezi olacaklarını dile getiren Güllü, 'Şiddetin azalmasına imza koyuyoruz.' dedi.

Konuşmaların ardından, Canduran ve Güllü, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu arasında yapılan protokolü imzaladı.

- İş birliğinin detayları

İş birliği protokolü kapsamında Ankara Barosuna bağlı Gelincik Merkezi aracılığıyla kadınlara, yasal hakları, hukuki süreçler, karşılaşılan engeller, çözümler gibi çeşitli konularda eğitim verilecek. Eğitim içeriği, Gelincik Merkezi tarafından, eğitim tarihleri ise tarafların karşılıklı mutabakatı ile belirlenecek.

Ankara Barosu Başkanlığınca, TKDF'nin yönlendirdiği kadın ve çocuklara hukuki danışmanlık hizmeti sunulacak. TKDF'na başvuran kadın ve çocukların hukuki işlem yapmak üzere avukata ihtiyaç duyması ve Ankara Barosunca belirlenen gerekli şartları taşımaları halinde Gelincik Merkezi'nden avukat görevlendirilecek.

TKDF'nin yükümlülükleri kapsamında da başvuran danışanların aleyhlerine açılmış davaları takip edebilmek, haklarını arayabilmek için yasal işlem başlatmak isteyenler ve ücretsiz avukat talebinde bulunanlar, Ankara Barosu Gelincik Merkezi'ne yönlendirilecek.

Federasyon çalışanları, başvuran kadın ve çocukları, Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde ve Ankara Batı Adliyesinde bulunacağı gün ve saatler konusunda bilgilendirecek, danışmanlık hizmeti verilecek. Gün ile ilgili gerekli organizasyonları yaparak, bilgileri makul süre içerisinde Gelincik Merkezi tarafından görevlendirilmiş avukatlara iletecek.

Gelincik Merkezi'ne müracaat ederek yardım isteyen ve sığınma evinden çıktıktan sonra kendilerine yeni bir hayat kurmak isteyen kadın ve çocuklarla ilgili taleplerde yardımcı olacak.
Kaynak: AA