Mersin'de Arı Ölümlerine Karşı Eğitim

Kentte son yıllarda artan arı ölümlerinin önüne geçmek için zirai üretim yapanlara ve arı yetiştiricilerine eğitim verildi İçel Ziraat Odası Başkanı Gökçel: 'Amacımız çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve ürettiği ürünlerden daha fazla gelir elde edebilmesi. Bununla birlikte arılara zararsız ilaçları kullanan çiftçilerimizin de ayrıca desteklenerek teşvik edilmesi gerekir'

İçel'de son yıllarda artan arı ölümlerini azaltmak amacıyla zirai üretim yapanlara ve arı yetiştiricilerine eğitim verildi.

İçel Ziraat Odasından yapılan açıklamaya göre, bitki koruma ürünleri uygulamalarında arı ölümlerini en aza indirmek için neler yapılması gerektiği konusunda verilen eğitimde, bahçe ziraati ve arıcılık dalında faaliyet gösteren üreticilere organik tarım ve iyi tarım uygulamaları anlatıldı.

Akdeniz Ziraat Odası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası İçel Şubesi ve İçel İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin iş birliğiyle İçel Ziraat Odası'nda yapılan eğitim çalışmalarında konularında uzman ziraat mühendisleri çiftçilerin sorularını yanıtladı.

Eğitime katılan çiftçiler de arı ölümlerinin önüne geçilebilmesi adına kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, kimyasal mücadele konusunda eğitimlerin sürekli verilmesi ve arı ölümlerine yol açan zirai ilaçları kullanan çiftçilere yönelik denetimlerin artırılmasını istedi.

İçel Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, ağaçların çiçeklenme döneminde arılara zararlı ilaçlarla mücadelenin daha da artırılmasını beklediklerini vurgulayarak, 'Arı ölümlerine sebep olmayan ilaçların kullanılması noktasında ise eğitimlerin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denetimlerinin artırılmasını istiyoruz.' ifadesini kullandı.

İçel Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de arı ölümlerinin artarak devam etmesinin kendilerini endişelendirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

'Arı, bitkisel üretimde döllenme, dolayısıyla verim için çok önemli. Çiftçi eğitimlerimiz bitkisel üretimin yanında tarımın her dalında artarak devam ettirilecek. Amacımız çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve ürettiği ürünlerden daha fazla gelir elde edebilmesi. Bununla birlikte arılara zararsız ilaçları kullanan çiftçilerimizin de ayrıca desteklenerek teşvik edilmesi gerekir.'
Kaynak: AA