Lübnan'da Öğretmenlerden Maaş Protestosu

Lübnan'da maaşlarına zam isteyen öğretmenler, bütçe görüşmeleri sürerken meclis yakınında gösteri düzenledi.

Başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı ve meclise yakın Riad el-Sulh Meydanı'nda toplanan bin civarında lise ve ilkokul öğretmeni, hükümetten 2017 bütçesinde maaşları için ayrılan payın artırılmasını talep etti.

Mecliste bütçe görüşmeleri yapılırken sabah erken saatlerde meydanda toplanmaya başlayan öğretmenler, 'Hükümet öğretmenlere demirden elle vuruyor', 'Adaleti öğretiyoruz, adaleti istiyoruz' yazılı pankartlar taşıdı. Bazı öğretmenler ise protestoya öğrencileriyle geldi.

Polis, gösteri sırasında geniş güvenlik önlemleri alırken meclise ve Hükümet Sarayı'na giden yollar da kapatıldı.

- Öğretmenler, maaşlara zam sözünün tutulmasından şikayetçi

AA muhabirine konuşan Arap Dili ve Edebiyatı öğretmeni Muhammed Abdulfettah, 'Maaşlarımızın yüzde 10 artırılmasını istiyoruz. Çünkü lise, ilkokul ve üniversite öğretmenlerinin maaşları arasında çok büyük fark var. Bu farkın azaltılması gerekiyor.' dedi.

Protesto için Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nden geldiğini söyleyen Abdulfettah, 'Bu gösterileri 5 yıldır yapıyoruz. Yıllar önce maaşlarımızın yükseltileceği konusunda söz aldık ancak yalan söylüyorlar. Burada gördüğünüz her öğretmenin bir ailesi, bebekleri ve çocukları var. Hayatımıza devam edebilmek için hakkımızı istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Lise öğretmeni Tahrir Avde de 5 yıldır maaşlarına zam yapılması için meydanlara çıktıklarını belirterek, 'Hükümet kendini istediği her şeyi yapabilen bir kral gibi görüyor. Hakkımızı vermiyor sadece vergi koyuyorlar. Yıllardır sokaklarda haklarımızı arıyoruz, ancak bir cevap yok.' diye konuştu.

Kaynak: AA