Güvercinleri Elektrikli Isıtıcıyla Soğuktan Koruyor

Ağrı’da bir vatandaş ticaretini yaptığı, piyasa değeri binlerce lirayı bulan güvercinlerini soğuktan elektrikli ısıtıcıyla koruyor.

Güvercinleri Elektrikli Isıtıcıyla Soğuktan Koruyor
Ağrı merkez Eski Van Caddesi üzerinde, Semt Pazarında bulunan bir barakada onlarca çeşit kuş ve güvercin besleyen Özgür Yiğit adlı vatandaş, kuş ve güvercinleri soğuktan korumak için gündüzleri soba, geceleri ise elektrikli ısıtıcı yakarak ısıtıyor. Kuşları çok sevdiğini, uğraşmaktan zevk aldığını, ayrıca bu işi yaparak evine ekmek parası götürdüğünü belirten Yiğit, besledikleri taklacı oyun kuşlarının fiyatının, yavru olarak 250 liradan başlayıp 5 ile 10 bin lira arasında değiştiğini söyledi.



Besledikleri kuşların genellikle Mardin taklacı oyun kuşu olduğunu ifade eden Özgür Yiğit, "Beslediğimiz bu kuşlar oyun kuşudur, biz genellikle Mardin taklacı oyun kuşu besleriz. Bizim burada Mango ve süs kuşları beslenmez, bu kuşların oyun özeliği var. Oyun özeliğinin olması bacacı kuş olduğunu gösterir. Bu oyun kuşlarını en iyisi yavru olarak 250 TL den başlar 5 ile 10 bin lira arasında fiyatları değişir” dedi.

Her yıl yaz aylarında Türkiye kuşçular arası festivaller düzenlendiğini, turnuvalarda en iyi dereceyi elde eden oyun kuşuna 20 bin lira ödül verildiğini kaydeden Yiğit, "Her yaz festival ve turnuvalar düzenlenir. Türkiye kuşçular arası festivaller ile turnuvalar olur, turnuvada en iyi olan oyun kuşuna 20 bin lira ödül verilir” diye konuştu.

Hayvanları sevmeyen insanları da sevmez diyen Yiğit, “Kuşlarımızın bakımını sabah uyandığımda ilk yemini suyunu veriyorum. Zaten kuş beslemek o kadar kolay değil, zordur. Biz kuş beslemeyi hem hobi olarak, hem de satmak amacıyla besliyoruz. Ekmek parası kazanmak için bu işle uğraşıyoruz. Kışın da havalar soğuk olduğu için, kuş kafeslerini elektrikli ısıtıcı ve soba yardımıyla sıcak tutuyoruz. Soğuğa dayanıklı hayvan değil zaten kuşlar” şeklinde konuştu.

Ağrı’da havaların çok soğuk geçtiğini bu yüzden kuşları beslemekte ve ısıtmakta oldukça sıkıntı çektiklerini aktaran Yiğit, “Ağrı’da hava şartları zaten soğuk, havaların aşırı soğuk olması bizleri olumsuz etkiliyor. Zaten burada kuşçular için de kötü, 5 yıldır kuş besliyorum, bu işi severek yapıyorum. Kuşçuluk güzel bir şey zaten hayvanları sevmeyen insanları da sevmez. Eski soy güzel kuş yok, ama yine güzel kuş çıkarmaya çalışıyoruz piyasaya. Elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalışıyoruz. Biz kuşçuluğun heveslisiyiz, seveniyiz iyi kuş gördük mü parasına fiyatına pekte önem vermeyiz, hem alımı hem satımını hem de beslemesi ile uğraşıyoruz. Kuşçuluk hobidir, zevktir. Kötü alışkanlıklardan iyidir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA