Brent Petrol Hafta Başında 55 Doların Üzerinde

Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk işlem gününde 55 doların üzerinde yatay seyir izliyor.

Hafta kapanışında Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 55,12 dolardan güne başlarken gün içinde en yüksek 55,92'yi gördü.

Bu sabah güne 55,76 dolarla başlayan Brent petrol, saat 10.04 itibarıyla yüzde 0,46 değer kaybederek 55,50 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,54 değer kaybederek 52,93 dolardan alıcı buldu.

Küresel piyasalarda gün içinde ABD'nin Houston kentinde düzenlenen dünyanın en büyük enerji konferanslarından IHS CERAWeek 2017 takip edilecek. Konferansa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile ABD'nin önemli enerji şirketlerinden ExxonMobil, Chevron ve ConocoPhillips'in üst yöneticileri katılacak.

Bu hafta, başta tarım dışı istihdam olmak üzere ABD'de açıklanacak veriler ile Avrupa Merkez Bankası toplantısının küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Hafta boyunca petrol fiyatları üzerinde Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ve ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak stok verilerinin etkili olması bekleniyor. Geçen hafta API, ABD'deki petrol stoklarının 2,5 milyon varil arttığını, EIA ise yaklaşık 1,5 milyon varil artışla stokların toplam 520 milyon varile ulaştığını açıklamıştı.

Petrol fiyatlarını etkileyen bir diğer etken ise ABD'de açılan yeni kuyu sayısı. ABD'deki petrol kuyusu verilerini açıklayan Baker Hughes, cuma günü ülkede yedi yeni kuyu açılarak toplam sayının 609'a ulaştığını bildirdi.

Kaynak: AA