Üzüme Alternatif Siyah İncir

Üzümün en önemli merkezlerinden biri olan Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde son yıllarda üreticilerin üzümden istediği geliri elde edememesi yeni arayışlara neden oldu. Sarıgöl Ziraat Odası tarafından ilçede üzüme alternatif olarak siyah incir fidanı dağıtılmaya başlanırken, ilk etapta bin adet dağıtılan siyah incir fidanından ilçeye 50 bin adet dikim yapılması ve üreticinin daha fazla gelir elde etmesi planlanıyor.

Üzüme Alternatif Siyah İncir
Sarıgöl Ziraat Odası tarafından hem iç hem de dış pazarı olan ve üzüme göre daha fazla getirisi olan Bursa’nın siyah inciri üzüme alternatif ürün olarak belirlendi.

Sarıgöl ve çevresinde bağcılığın giderek çoğaldığını ve üzümden beklenenin elde edilemediğini dile getiren Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzüm dikim alanlarında her geçen yıl artış oluyor. Üzümün maliyeti çok yüksek. Üzümde gerekli fiyat artışı olmuyor. Bu nedenle, çiftçilerimize önder olarak değişik ürünlere yönelmeleri için gayret sarf etmekteyiz. Ziraat Odası olarak dağ köylerimizde suyu az isteyen ve ihracatı açık olan Bursa’nın siyah incirinden dikmek isteyen çiftçilerimiz için bin adet siyah incir fidanını sertifikalı olarak getirerek dağıttık." dedi.

Ülgen açıklamasına şöyle devam etti: "Siyah incir, 120 gün boyunca ürün vermekte. İhracatı açık, iç pazarı da var. Az sulama olmaktadır. Verimi de bol oluyor. Oda olarak amacımız, araştırıp, piyasası olan ürünleri çiftçilerimizin de dikim yapmalarını sağlamak. Bu nedenle hedefimiz ilçemiz ve çevresinde 50 bin adet siyah incir dikimi yapmaktır."
Kaynak: İHA