Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Oran: 'Türkiye'nin ilkeli durmaya en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde milletimizin çıkarları için PYD'nin alt kademe üyelikten kurtulup tam yetkili üye olmasına ‘hayır’ dedik'.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısında PYD'nin alt kademe üyeliğinden kurtulup tam yetkili üye olmasının engellendiğini bildirdi.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Kolombiya'nın Cartagena kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konseyinin Etik Komite toplantısında PYD'nin alt kademe üyeliğinin tam yetkili üyeliğe çevrilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini belirtti.

Açıklamaya göre Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı Oran, üyelik başvuruları ve üyelik statülerinin değerlendirildiği Sosyalist Enternasyonalin en önemli komitesinde PYD'nin tam üyelik başvurusunun reddedilmesini istedi. Toplantıda söz alan Oran, 'PYD'nin bölgede savaş suçu işleyerek insan haklarını ihlal ettiği Uluslararası İnsan Hakları kuruluşlarının resmi raporlarına da geçmiştir. Ayrıca PKK ile ilişkide olduğu da Türkiye tarafından bilinmektedir.' ifadesini kullandı.

Umut Oran’ın itirazının Sosyalist Enternasyonal yönetimince de paylaşılması üzerine PYD'nin tam üyelik başvurusu Etik Komite'de kabul edilmedi. SE'nin dün yapılan kongre toplantısında PYD tarafından statüsünün yükseltilmesinin yeniden değerlendirilmesi girişimi de yine Oran'ın komitede ortaya koyduğu argümanların SE üyelerince dile getirilmesi üzerine bir kez daha reddedildi.

Oran, yazılı açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

Türkiye'nin ilkeli durmaya en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde milletimizin çıkarları için PYD'nin alt kademe üyelikten kurtulup tam yetkili üye olmasına ‘hayır’ dedik. Ben bu ‘hayır’ın sembolik olarak da büyük önem taşıdığına inanıyorum.'

Oran, PYD'nin Bakanlar Kurulu kararıyla terör örgütü ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA