Salvador Dali'nin Eserleri Eskişehirlilerle Buluştu

Odunpazarı Belediyesi, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin eserlerini Eskişehirlilerle buluştu.

Salvador Dali'nin Eserleri Eskişehirlilerle Buluştu
20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin eserleri Eskişehirlilerle buluştu. Dali’nin 30 özgün litografisinin yer alacağı, küratörlüğünü sanat eleştirmeni İbrahim Karaoğlu’nun yaptığı "Salvador Dali / Zodyak-Pantagruel" sergisi, Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde açıldı. Açılışa CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, serginin küratörü İbrahim Karaoğlu, meclis üyeleri, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, konuşmasına “Salvador Dali ’Hayır’ demek için çalışıyordu. Bizde Hayır demek için sürekli bahane yaratıyoruz” sözleri ile başladı.

Açılışını gerçekleştirdikleri galerinin Odunpazarı Belediyesinin Eren Yapı İnşaat Şirketi ile gerçekleştirdiği en önemli eserlerden birisi olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:

“Burası daha önce çok kişinin kullanmadığı bir mekandı, fakat şu anda bütün Eskişehir’in kullanımına açıldı. Hem nikah salonu hem müzik salonu hem de sanat galerisi olarak bundan sonra bütün ihtiyaçlarımızı giderecek bir mekan oldu. Öncelikle burada çalışan işçi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Odunpazarı Belediyesinin Fen İşleri, Destek İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüklerindeki çalışan kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Müteahhit firmamız Eren Yapıya da teşekkür ediyorum. Bugün gerçekleştireceğimiz sergi Odunpazarı Sanat Galerisinin standardını ortaya koysun istedik. Eskişehirlilere yaraşır, Eskişehirlilerin anlayışını sergileyebilecek bir ortamı burada gerçekleştirmek istiyoruz. Tarihin derinliklerinde pek çok sanat ve sanatçı var. Umarım bundan sonra onları burada hep birlikte göreceğiz. Eskişehir Odunpazarı, Odunpazarı da Eskişehir aslında. Dolayısıyla biz burada Odunpazarı Belediyesinin yönlendirmesi ile çağdaş bir kent yaratmak, çağdaş bir kentte nasıl bir sanat yapılması gerekiyorsa onu gerçekleştirmek istiyoruz. Katkı veren, verecek olan bütün sanatçılarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Burada gerekirse belirli atölye çalışmaları da yapılabilir, belirli eğitim çalışmaları da yapılabilir. Bu konuda da Odunpazarı Belediyesinin çalışanları Eskişehirlilerle birlikte hareket etmeye hazır. Biliyorsunuz vatandaşlarımızın kendilerini özgürce ifade edebilmesi ve sanatın yaygınlaşması için önümüzdeki bütün engelleri kaldıracak bir yaşamı özlüyoruz. 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan anayasa oylaması Türkiye’nin dönüm noktalarından biridir. Elbette sonuncusu değildir, ama çok önemli bir noktadır. Çok önemli bir adımdır. Bu adımı atmaya hazırlandığımız bugünlerde biz gerçekten niçin ‘Hayır’ dediğimizi bilecek noktadayız. Bunu bütün Türkiye’ye yaymak zorunda olduğumuzu da buradan bir kez daha söylemek istiyorum. Sanatın, bilimin ve hukukun hepimize lazım olduğunu; sanatsız, bilimsiz ve hukuksuz bir dünyanın hepimizi karartacağını düşünüyorum. Bu galeriyle Türkiye’nin geleceğini aydınlatmak istiyoruz. Bu geleceği aydınlatırken en önemli olgulardan birisi anayasal haklarımızdır. Anayasal haklarımıza sahip çıkarak bu sanat etkinliğini, sanat bütünleşmesini hep birlikte gerçekleştirelim istiyorum.”

"Odunpazarı Eskişehir’e güzel bir salon kazandırdı"

Açılışta konuşma yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, "Salondaki bu kalabalığı gördüğüm için çok mutluyum. Eskişehirlilerde görmek istediğim sanat için büyük kalabalıklar, sanatın sergilendiği yerde toplansın ve gerçekleştirilen kokteyllerde sanat konuşulsun ve tartışılsın. Odunpazarı Belediyesi Eskişehir’e çok güzel bir salon kazandırdı. Bu salonun yapımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Odunpazarı Sanat Galerisinin açılışı gerçekleştirildi.

Protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesinin ardından protokol ve gelen konuklar Salvador Dali’nin sergisini gezdi. Salvador Dali’ye ait litografilerin yanı sıra, ünlü sanatçının 1929 yılında arkadaşı Luis Buuel ile birlikte çektiği "Bir Endülüs Köpeği" adlı avangart film ve hayatının anlatıldığı belgeselin gösterildiği sergi, 30 Nisan tarihine kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında sanatseverlerce görülebilecek.
Kaynak: İHA