Maliye Bakanı Ağbal, Sakarya'da

Ağbal: 'Son dönemde, özellikle alçak PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçlerimiz olağanüstü gayret gösteriyor. Kış şartlarında bunların inlerine giriyoruz. Güvenlik güçlerimiz bunların hepsini inşallah tek tek yok edecek' 'Bugün Avrupa'da bazı başlar ayağa kalkmış, kendilerince oyun kurmaya kalkıyor, bu milletin sesini orada susturmaya çalışıyorlar. Bu millet, devlet buna müsaade etmez. Almanya'da da Hollanda'da da milletimiz dimdik ayakta'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, son dönemde özellikle alçak PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçlerinin olağanüstü gayret gösterdiğini, belirterek, 'Kış şartlarında bunların inlerine giriyoruz. Güvenlik güçlerimiz bunların hepsini inşallah tek tek yok edecek' dedi.

Ağbal, Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi 61. Kongresi'nde yaptığı konuşmada, esna vefakar, cefakar, vatanına, milletine ve devletine bağlı olduğunu söyledi.

Sakarya esnafının, Valinin ve milletvekillerinin ve tüm halkın 15 Temmuz gecesi ayakta olduğunu anımsatan Ağbal, 'O gece dimdik herkes o alçak darbe girişimine karşı durdu. Milletini, bayrağını, devletini, demokrasisini, cumhuriyetini savundu. Onun için sizlere müteşekkiriz. 15 Temmuz alçak darbe girişimine karşı o gece gösterdiğiniz kahramanlık hakikaten takdirin üzerinde. Hepinize teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız.' diye konuştu.

Ağbal, Sakaryalıların her zaman milletine sahip çıktığını, nerede millet dara, sıkıntıya düştüyse her zaman için en önde yer aldığını ve dimdik ayakta durduğunu ifade etti.

Kendilerine de milletten aldıkları yetkiyi, hizmet olarak döndürme görevi düştüğünü vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

'İnşallah bu yönde de gayretlerimiz, çalışmalarımız var. Bu memleketi hep beraber büyütüp kalkındıracağız. Ama sizler her şeyin üstündesiniz. Her zaman söylüyoruz, toplumun birliğini, beraberliğini temsil eden sizlersiniz. Milli ve manevi değerlerimiz bugün dimdik ayaktaysa bu siz esnaflarımız sayesinde olmuştur. Kuşaktan kuşağa geçen bir ahlaktır, edeptir, sanattır. Dolayısıyla biz esnafımızla yan yana kol kola inşallah bu memleketi daha iyi yerlere taşıyacağız. Son iki yıldır esnafımızın durumunu iyileştirmek için her gün çalışma yaptık, gayret gösterdik. Biliyoruz ki esnaf gerçekten zor koşullarda çalışıyor. Esnafımızı her şeyin üstünde tutacağız. Esnafımızı destekleyeceğiz, güçlendireceğiz.'

- 'Defter tasdiğini tamamen kaldıracağız'

Son iki yılda genç ve emekli esnaf için çok sayıda düzenleme yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurgulayan Ağbal, genç esnaftan iş yerini açtığı zaman üç yıl boyunca 75 bin liraya kadar kazanç elde etse dahi bu kazançtan vergi almayacaklarını aktardı.

Basit usulün esnaf arasında en yaygın defter tutma yöntemi olduğuna değinen Ağbal, basit usul mükellefi bir defa gerçek usule geçti mi bir daha geri dönemediğini belirterek, 'Burada haksızlık vardı. Yaklaşık 750 bin esnafımız bugün basit usulde defter tutuyor. Dolayısıyla bu kardeşlerimize önemli bir imkanı getirdik. Eğer işinde düşme olursa, tekrar basit usule dönme imkanı getirdik. Bugün esnafımızın 8 bin liraya kadar olan kazançlarından artık vergi almıyoruz. Burada 750 bin esnafımız bu uygulamadan yararlanacak. Emekli olup da esnaflığa devam eden kardeşimiz herhangi bir kesinti olmadan emekli aylıklarını alabilecek. Yakında inşallah esnafımız noterde değil, artık odasında tasdik ettirebilecek. Bunu da önemsiyoruz. Ama ilerde bu defter tasdiğini tamamen kaldıracağız.' diye konuştu.

- 'Cumhuriyet tarihinde hiçbir yeniden yapılandırma kanunu bu kadar başvuru almamıştı'

Hainlerin 15 Temmuz gecesi bu ülkenin geleceğine alçakça bir darbe girişiminde bulunduğunu hatırlatan Ağbal, 'O gece hep Sakarya'yı gördük. Sakarya'daki sizin o kahramanlıklarınızı gördük. O geceden 4 gün sonra Meclise yeniden yapılandırma kanununu getirdik. Esnafımız vergi prim borçlarını 36 aya kadar taksitle ödeyebilsin. Cumhuriyet tarihinde hiçbir yeniden yapılandırma kanunu bu kadar başvuru almamıştı. Müthiş bir başvuru aldık. Kasım ve aralık ayında gece yarılarına kadar vergi daireleri, bankalar açık kaldı. Kasım ve aralık ayında 15 milyar lira devlete para ödediniz. O sayede bütçe 2016'da daha iyi bir noktada konumlandı.' ifadelerini kullandı.

Esnafa yıl başından itibaren bazı kolaylıklar getirdiklerini ve esnafın bu sayede rahat bir nefes aldığını aktaran Ağbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde istihdam programı başlattıklarını söyledi.

Özellikle 2017'de ilk kez işe alınacak elemanlar için yüzde 35 oranında indirimler yaptıklarını dile getiren Ağbal, 'Bütün primler bizden. Bütün vergiler bizden. Siz yeter ki işsiz kardeşlerimize iş imkanı sağlayın. Onlara ekmek verin, onlara aş verin. Taksi ve dolmuş esnafına 2019 yılına kadar araçlarını yenileyebilme imkanı getirdik. Artık araçlarını yenileyecekler hiçbir vergi hiçbir ÖTV ödemeyecekler. Bu da hayırlı olsun. İnşallah esnafımız devletimizin bütün imkanlarından yararlansın.' dedi.

- 'Ne zaman dara düşsek millet şahlanıyor, ayağa kalkıyor'

Ağbal, önemli bir süreçten geçildiğini, içeride ve dışarıda ülkenin dört bir tarafında alçak terör örgütlerine karşı büyük bir mücadele verildiğini vurguladı.

Güvenlik güçlerinin, milletin birlik ve beraberliği için canlarını verip şehit düştüğünü ifade eden Ağbal, şunları kaydetti:

'Allah onlardan razı olsun. Ne kahraman bir milletiz. Ne büyük bir milletiz. Ne zaman dara düşsek millet şahlanıyor, ayağa kalkıyor, bayrağına, devletine, vatanına sahip çıkıyor.

Bunların hiçbirisinin bırakın başarılı olmayı, kafa tutmaya dahi güçleri olmaz. Onun için son dönemde özellikle alçak PKK terör örgütüne karşı güvenlik güçlerimiz olağanüstü gayret gösteriyor. Kış şartlarında bunların inlerine giriyoruz. Güvenlik güçlerimiz bunların hepsini inşallah tek tek yok edecek. Bir daha asla bu ülkede bunlar başını kaldıramayacak. İçeride sadece PKK yok ki alçak terör örgütü, alçakça ve haince bir darbe girişimi yaptı. Bunların kökü kazınana kadar bunlarla her yerde mücadele edeceğiz. Bu milletin içinden çıkan, bu milletin ekmeğini yiyen ama bu millete böyle bir hainlik yapan başka herhalde hiçbir kimse yoktur. Dolayısıyla bunlar bu millete yaptığı hainliğin hesabını tek tek verecekler. Yargılamalar başladı. Bunlar yargılamaların sonucunda bu millete verdikleri sıkıntıdan dolayı da cezaların en ağırını inşallah alacaklar. Şehitlerimizin, milletimizin kanı yerde kalmayacak.'

- 'Avrupa'da bazı başlar ayağa kalkmış, oyun kurmaya kalkıyor'

Askerlerin, Türkiye'nin güvenliği için Suriye ve Irak'ta büyük bir mücadele verdiğini belirten Ağbal, güvenlik güçlerinin vatanın birliği, beraberliği ve sınır emniyeti için canlarıyla mücadele gösterdiğini söyledi.

Bugün Suriye'de milletin emniyeti için bulunulduğunu vurgulayan Bakan Ağbal, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bu kahraman millet, güçlü devlet, sınırlarının öbür tarafında birileri eğer hain oyun planları kuruyorsa ülkemiz, devletimiz, milletimiz, askerimiz oraya girip o hain planların hepsini orada inşallah bozar. Yedi düvele karşı, dosta ve düşmana karşı, bu milletin gücünü hep beraber inşallah göstereceğiz. Bugün Avrupa'da bazı başlar ayağa kalkmış kendilerince oyun kurmaya kalkıyor, bu milletin sesini orada susturmaya çalışıyorlar. Bu millet, devlet buna müsaade etmez. Almanya'da da Hollanda'da da milletimiz dimdik ayakta. Milletimiz devletini seviyor, inşallah 16 Nisan'da da orada kurulacak sandıklarla da bu birtakım oyun kuranlara karşı gerekli cevap verilecek. Bütün bunları aşacağız. Ülkemiz çok daha güçlü konumlara gelecek. Önümüzde sandık var. 16 Nisan'da çok önemli bir anayasa değişikliğini yapacağız. Anayasa değişiklikleri önemlidir. Milletlerin tarihlerinde belirleyici unsurlardır.'

Programın ardından bazı şehit ailelerini ziyaret eden Bakan Ağbal, Şemsiyeli Park'ta Kızılay'ın kan bağışı aracına girerek kan veren vatandaşlarla bir süre sohbet etti.
Kaynak: AA