Kadın Ve Demokrasi Buluşması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve haksızlıkların ortadan kalkması adına hepimizin üstlenmesi gereken sorumluluklar var. Bu işi ne sadece eğitime, ne sadece siyasete, ne sadece hukuka, ne sadece medyaya havale edebiliriz. Hepimiz, fert fert kendimizi sorumlu tutmalı ve ait olduğumuz alanda kadınlarımıza daha güzel bir dünya sunmanın arayışında olmalıyız' 'Eğer bugün Türkiye, 15 yıl öncesine göre her alanda çok büyük bir değişim, dönüşüm, kalkınma ve ilerlemeyi başarmışsa, bunda en büyük paylardan birinin kadın kardeşlerimize ve onların STK’larına ait olduğu bir gerçektir. Bu ülkede her türlü hak ve özgürlük mücadelesinde kadınlar vardı. Bu ülkede zulmün tosladığı en sağlam kale kapısı kadınlarımız oldu'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve haksızlıkların ortadan kalkması adına herkesin üstlenmesi gereken sorumluluklar olduğunu belirterek, 'Bu işi ne sadece eğitime, ne sadece siyasete, ne sadece hukuka, ne sadece medyaya havale edebiliriz. Hepimiz, fert fert kendimizi sorumlu tutmalı ve ait olduğumuz alanda kadınlarımıza daha güzel bir dünya sunmanın arayışında olmalıyız.' dedi.

Kaya, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen 'Kadın ve Demokrasi Buluşması'nda yaptığı konuşmada, hayatın her anında kadının emeği ve izinin bulunduğunu, evde, fabrikada, okulda, siyasette, ekonomide, kültür ve sanatta her yerde kadının dünyayı güzelleştirmeye devam ettiğini söyledi.

Milletin huzur ve mutluluğu için 15 yıldır attıkları her adımda kadınların yanında olduklarını vurgulayan Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan bu yeni dönemin ilk ve en önemli adımının, kadını güçlendirmek ve rolünü artırmak için gereken anlayış değişikliğini başarmak olduğunu dile getirdi.

Anayasa ve yasalarda yaptıkları değişikliklerle kadına pozitif ayrımcılığı getirdiklerini aktaran Kaya, kadının siyasette ve karar alma mekanizmalarındaki rolünü güçlendirdiklerini ifade etti.

Kadınların olmadığı bir demokrasinin, eksik kalacağının altını çizen Kaya, 'Kadınların olmadığı bir yönetim anlayışı eksik kalır. Toplum hayatına anlam katan her şey, sanat da edebiyat da kadınsız eksik kalır. Bugün saydığımız tüm bu alanlarda başarılı kadınlarımızı görmek, bu anlayış değişikliğinin ve güçlü Türkiye’nin bir eseridir. Biz kadına insanlığı ayakta tutan bir değer olarak bakıyoruz. Kadının aklından, hünerinden, zekasından mahrum kalan bir toplum hiçbir alanda yeteri kadar mesafe alamaz.' diye konuştu.

İktidarları döneminde kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi ve hakları alanında yapılan düzenlemelerin, tarihi nitelikte olduğunu dile getiren Kaya, kız çocuklarının eğitimine gösterdikleri özel önemle onları geleceğe en iyi şekilde hazırladıklarını kaydetti.

- '350 bin kız çocuğu okulla tanıştı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülük ettiği 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası ile 350 bin kız çocuğunun okulla tanıştığını belirten Kaya, 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyası ile okula gidememiş 2 milyon 590 bin kadınının, evlatlarıyla eğitim alma imkanı bulduğunu söyledi

Kaya, 2003 yılında yüzde 45 olan kız çocuklarının orta öğretimde net okullaşma oranını, yüzde 80’e yükselttiklerini aktardı.

Çocukların, ekonomik sebeplerle eğitimden kopmaması için doğrudan annelere yaptıkları yardımlardan 2 milyon ailenin faydalandığını anlatan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Sosyal ekonomik destekle, şartlı eğitim desteği ile yurt genelinde tamamladığımız yurt projelerimizle kız çocuklarımızın uğrayacağı her türlü mahrumiyetin önüne geçmeye çalışıyoruz. Ülke geneline yaydığımız sosyal hizmet merkezleri ile her türlü şikayeti ve talebi anında cevaplamaya, Aile Sosyal Destek Programıyla bütün ailelere ulaşmaya gayret ediyoruz Getirdiğimiz teşviklerle kadınlarımızın iş hayatında güçlü bir şekilde yer almalarını sağlıyoruz.

Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranını yüzde 33’ün üzerine çıkardık. Ama 2023’te kadın istihdam oranımızı yüzde 41’e çıkarmayı hedefliyoruz. Kadının aile ve iş uyumunu güçlendirmek için pek çok kolaylık getirdik. Doğum ve süt izinlerini yeniden düzenledik, iş yerlerinde kreş ve gündüzlü bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak için düzenlemeler yaptık.Pilot çalışmalarına başladığımız Torununa Bakan Büyükanneye Yardım Projesi ile çalışan kadınımızın iş ve aile hayatlarına bir kolaylık daha getirmeyi hedefliyoruz. Finans temininde, iş geliştirmede sağladığımız kolaylıklarla kadın girişimciliğine önemli destekler veriyoruz.'

Sosyal yardımlarda ve sosyal hizmetlerde attıkları her adımın, kadının yükünü hafiflettiğini ifade eden Kaya, aile kurumuna verdikleri her destekle kadınının güç kazandığını anlattı.

- 'Kadın artık daha güçlü'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde attıkları demokratikleşme adımlarıyla, kadının ekonomik ve siyasi alanlarda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesinin önündeki engelleri kaldırdıklarını vurgulayan Kaya, 'Darbeci ve vesayetçi zihniyetin koyduğu başörtüsü yasağı bu ülkede uzun yıllar mağduriyetin en önemli sebebiydi. Cumhurbaşkanımızın cesur ve kararlı duruşuyla, kadını eğitimden, istihdamdan ve sosyal alandan uzaklaştıran bu yasak da son buldu. Temel hak ve özgürlüklerine kavuşan kadınlarımız artık her yerde. Üniversitelerde, adli yargıda ve kamudaki yönetim kademelerinde kadın oranını yükselttik. Bilimde, sanatta, ekonomide ve siyasette kadın artık daha güçlü.' dedi.

Kaya, 2002 yılında 24 olan meclisteki kadın milletvekili sayısının, kadına siyasette alan açan adımlarla 81’e yükseldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Öncelikle kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve haksızlıkların ortadan kalkması adına hepimizin üstlenmesi gereken sorumluluklar var.Bu işi ne sadece eğitime, ne sadece siyasete, ne sadece hukuka, ne sadece medyaya havale edebiliriz.Hepimiz, fert fert kendimizi sorumlu tutmalı ve ait olduğumuz alanda kadınlarımıza daha güzel bir dünya sunmanın arayışında olmalıyız.

Bir hakkaniyet gereği olarak belirtmeliyim ki; eğer bugün Türkiye 15 yıl öncesine göre her alanda çok büyük bir değişim, dönüşüm, kalkınma ve ilerlemeyi başarmışsa, bunda en büyük paylardan birinin kadın kardeşlerimize ve onların STK’larına ait olduğu bir gerçektir.Bu ülkede her türlü hak ve özgürlük mücadelesinde kadınlar vardı. Bu ülkede zulmün tosladığı en sağlam kale kapısı kadınlarımız oldu.'

Bakan Kaya, 15 Temmuz’da millet, vatana ve demokrasiye olan bağlılığını unutulmaz bir kararlılıkla ortaya koyarken, tanklara direnirken, en ön saflarda yine kadınların yer aldığını anımsatarak, 'Nasıl bu zamana kadar yaşadığımız birçok değişimin asıl kahramanları kadınlar olduysa, bundan sonra gerçekleştirmeyi umduğumuz en güzel hedefler de yine en başta kadınlarımızın eseri olacaktır.16 Nisan’da Türkiye’nin yepyeni bir sisteme 'evet' demesinde de inşallah aslan payı yine siz değerli kadınlarımızın olacaktır.' diye konuştu.
Kaynak: AA