Irak'ta DEAŞ Sonrası Dönem

İsveç Başbakan Yardımcısı Lövin, Irak Planlama Bakanı Cumeyli ile DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerin yeniden imarı konusunu görüştü.

İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı Isabella Lövin, resmi ziyaret için bulunduğu Irak'ın başkenti Bağdat'ta Irak Planlama Bakanı Selman el-Cumeyli ile 'DEAŞ sonrası dönemi' görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Lövin, 'Cumeyli ile teröristlerden kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması ve yeniden imarla ilgili uzun vadeli programları masaya yatırdık.' dedi.

Lövin ayrıca istikrar, devletin yapılandırılması, ulusal uzlaşının gerçekleştirilmesi yoluyla sağlanacak bir barış ve kadınların sürdürülebilir kalkınma projelerine katılımı gibi konuların önemine vurgu yaptı.

Irak Planlama Bakanı Cumeyli de terör örgütü DEAŞ sonrası dönem için İsveç ile işbirliğinin devamı konusunda planları olduğunu ifade etti.

Cumeyli, 'Irak ve İsveç arasında kalkınma işbirliği anlaşması söz konusu. Ortak anlaşma imzalanması konusuyla ilgili tüm prosedürleri tamamladık ve İsveç tarafının onayını bekliyoruz. Önümüzdeki yaz aylarında imzaların atılmasını bekliyoruz.' diye konuştu.

Irak hükümeti, Eylül 2016'da DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerin yeniden imarı için en az 14 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: AA