Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, İran'da

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Azerbaycanİran ilişkileri sadece iki ülke için değil tüm bölge ülkeleri için önemlidir' İran Cumhurbaşkanı Ruhani: 'İranAzerbaycan transit taşımacılığının gelişmesine katkı sağlayacak AstaraAstara demiryolu hattı, GüneyKuzey Transit yolunu birbirine bağlaması yönünden önemli bir adımdır'.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'Azerbaycan-İran ilişkileri sadece iki ülke için değil tüm bölge ülkeleri için önemlidir.' dedi.

Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Heyetler ve ikili görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Aliyev, İran'ı 3 yılda 3'üncü kez ziyaret ettiğini bu süre zarfında Ruhani ile 8 kez görüşmelerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki kararlılığı ortaya koyduğuna dikkati çekti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarih, kültür ve din temelli olduğunu belirten Aliyev, 'Siyasi ilişkilerimiz en üst seviyededir. Azerbaycan-İran ilişkileri sadece iki ülke için değil tüm bölge ülkeleri için önemlidir.' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'la Ermenistan arasında sorun olan Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprakları olması esasında çözülmesiyle ilgili İran’ın verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini dile getiren Aliyev, her ülkenin toprakları dokunulmazlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomik alanında iki ülke arasındaki gelişmelere değinen Aliyev, 'Geçen yıl ticaret hacmimiz yüzde 70 artmıştır. Bu iki ülke arasında yapılan anlaşmaların bir sonucudur. İran, Azerbaycan’da yatırımlara başlamıştır. Ekonomik İşbirliği Komisyonu faal bir şekilde görevini yerine getirmektedir.' şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de konuşmasında, 'İran-Azerbaycan transit taşımacılığını gelişmesine katkı sağlayacak Astara- Astara demiryolu hattı, Güney-Kuzey transit yolunu birbirine bağlaması yönünden önemli bir adımdır.' dedi.

İki ülke işbirliğiyle Reşt-Astara demiryolunun faaliyete geçmesi bölgenin gelişmesinde önemli katkıları olacaktır.

Azerbaycan’da otomobil ve ilaç üretimi konularında önemli işbirliği adımlarının atıldığını belirten Ruhani, 'Azerbaycan, Hazar Denizi'nden petrolünü İran'ın güneyinden dünya pazarına ulaştırabileceği imkanlar söz konusudur.' şeklinde konuştu.

'İran-Azerbaycan-Rusya, İran-Azerbaycan-Türkiye ve İran-Azerbaycan-Gürcistan üçlü ilişkileri hakkında da fikir alış verişinde bulunduklarını dile getiren Ruhani, 'İran-Azerbaycan-Rusya üçlü zirvesi gerçekleşmişti, İran-Azerbaycan-Türkiye üçlü ilişkilerinde de gelişmeler kaydettik.' açıklamasında bulundu.

Ruhani şunları kaydetti:

'Suriye, Irak konularında da ortak düşüncelere sahibiz. İran-Türkiye-Rusya arasında başlayan görüşmeler ve Astana sürecinin neticeye varmasını arzu ediyoruz. Tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösteriyoruz. Bölge sorunları, siyasi ilişkiler ve diyalogla çözülmelidir. Umarım Karabağ meselesi de diyalogla bir çözüme kavuşur.'

Aliyev, daha sonra ülkenin Lideri Ali Hamaney ile bir araya geldi.
Kaynak: AA