Ayakkabısız Girilen Sınıfta Dersi Minderde Dinliyorlar

Niğde'de bir köy ortaokulunda oluşturulan 'Alternatif Fen Bilimleri Sınıfı'na ayakkabısız giren öğrenciler, minderde oturarak ders dinliyor, oyuncak ve farklı materyaller yardımıyla konuları daha iyi anlamaya çalışıyor Projeyi başlatan öğretmen Akyol: 'Öğrencilerin kendini rahat hissetmesi başarılarına da yansıdı. Geçtiğimiz dönemde yapılan TEOG sınavında öğrencilerimiz fen bilimlerinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı sergiledi. 4 öğrencimiz bu sınavda fen bilimlerinde tam puan aldı'

MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde'nin Kırkpınar köyündeki ortaokulda oluşturulan 'Alternatif Fen Bilimleri Sınıfı'na ayakkabısız giren öğrenciler, kimi zaman dersi minderlerde oturarak dinliyor.

Kırkpınar Hacı Süleyman Filibeli Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Buket Ertuğrul Akyol, öğrencilere rahat ortam sağlayarak derse ilgiyi artırmak amacıyla proje başlattı.

Bu kapsamda yemekhane olarak da kullanılan eski fen bilimleri sınıfının yerine hayırseverlerin katkısı ve kendi imkanlarıyla 'Alternatif Fen Bilimleri Sınıfı' oluşturan Akyol, yerleri parke yaptırdı.

Öğrencilerin ayakkabılarını çıkarıp ev ortamında gibi rahat ettiği sınıfın iki penceresindeki stor perdelere ise dersle ilgili bilgiler baskı yöntemiyle asıldı.

Burada kimi zaman minderlerde oturarak ders dinleyen öğrenciler, bazen de oyuncaklar ve farklı materyaller yardımıyla konuları daha iyi anlamaya çalışıyor.

Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fen bilimlerinin, öğrencilerin genelde başarısız olduğu dersler arasında bulunduğunu söyledi.

Öğrencilerin derslere bakış açısının olumsuz olmasının başarısızlığı ortaya çıkardığını dile getiren Akyol, şöyle konuştu:

'Dersi zor olarak görüyorlar, dolayısıyla bu dersten uzaklaşıyorlar. 'Ne yapabilirim' diye bir araştırma yaptım ve yurt dışında zorlu sınavlarda başarı sağlayan ülkelerde, öğrencilere fiziksel anlamda konfor sağlandığını, daha rahat ortam oluşturduğunu gördüm. Ben de böyle bir ortam oluşturdum. Öğrencilerin sınıfa ayakkabısız girmesi onlara ev rahatlığını verdi. Yerde minderlerin üzerinde oturuyorlar ve evlerindeki konforu bu şekilde yaşamış oluyorlar. Minderleri, konuların genelde giriş kısımlarında konuyla ilgili ön bilgilerini yoklamak ve derse ilgi çekmek amacıyla kullanıyoruz. Öğrencilerin kendini rahat hissetmeleri başarılarına da yansıdı. Geçtiğimiz dönemde yapılan TEOG sınavında öğrencilerimiz fen bilimlerinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı sergiledi. 4 öğrencimiz bu sınavda fen bilimlerinde tam puan aldı.'

Akyol, derste konu bitimlerinde grup çalışmaları yaptıklarını belirterek, 'Bu çalışmalar sonucu öğrenciler ürettiklerini 'Sahne Sizde' köşemizde sergiliyor. Anlattıkları çalışmalarını video kaydına alıp, kendileriyle sosyal medya üzerinden paylaşıyorum.' dedi.

Sınıfta oyuncakların, farklı dizayn edilmiş bölümlerin olmasının öğrencilerin daha çok ilgisini çektiğini ifade eden Akyol, öğrencilerin artık fen bilimleri dersini sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

- 'Kendimi evimde gibi hissediyorum'

Okulun 7. sınıf öğrencisi Ravza Nur Ertaç, önceki sınıfta dikkatini derse veremediğini anlatarak, 'En sevdiğim fen dersleri çile oluyordu. Bu sınıfı çok seviyorum. Burası hem sıcak hem de terliklerimizle giriyoruz. Kendimi burada evimde gibi hissediyorum.' şeklinde konuştu.

Hakan Dündar da öğretmeninin sosyal medyada paylaştığı videoları izlediğinde kendini iyi hissettiğini belirterek, 'İzledikçe ders tekrarı da yapmış oluyorum.' dedi.
Kaynak: AA