5. Doha Uluslararası Politikalar Ve Stratejiler Forumu

'KatarTürkiye: Orta Doğu Krizleri Stratejik Vizyonu' temasıyla düzenlenen uluslararası forum, Katar'ın başkenti Doha'da başladı.

'Katar-Türkiye: Orta Doğu Krizleri Stratejik Vizyonu' temasıyla düzenlenen uluslararası forum, Katar'ın başkenti Doha'da başladı.

Katar Silahlı Kuvvetleri Stratejik Araştırmalar Merkezi (QSSSC) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE) tarafından düzenlenen forumda, dünyanın farklı bölgelerinden düşünür, stratejist ve uzman isimler yer aldı.

Uluslararası foruma Türkiye'den, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti İstanbul Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahin katılırken, Katar'dan Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, Genelkurmay Başkanı Ganim bin Şahin el-Ganim'in yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Genelkurmay Başkanlığı temsil heyetleri yer aldı.

QSSSC Müdürü Hamad Muhammed El-Meri, forumun açılış oturumundaki konuşmasında, bölgesel ve uluslararası bazı güçlerin, bölge sorunlarının çözümü için gerçek bir irade sergilemediğini belirterek, 'Bölgedeki tedirginlik ve korku hali karşılıklı güvenin yanı sıra savaşların faturası kendilerine kesilen halk ve sivillere yönelik sorumlulukların yerine getirilmesiyle aşılabilir.' dedi.

Türkiye-Katar ilişkisinden övgüyle söz ede Meri, 'Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklık seviyesi, rakamlara da yansıdı. İki ülke arasında uluslararası ilişkilerde rekor sayılabilecek şekilde 2015'ten bu yana devlet liderleri seviyesinde 7 görüşme gerçekleşti.' diye konuştu.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise dünyadaki mevcut temel trendlere işaret ederek, şunları söyledi:

'Bu trendler, mikro-milliyetçilik, entegrasyon ve öngörülemezlik üzerinden gelişen küresel rekabette güvenliğin ve devletin yeni doğasını belirleyen meydan okumalar, kaynak paylaşım krizi, üretim, tüketim, büyüme formülü'nün sürdürülemezliği ve Çin kaldıracı ile orta sınıfın tasfiyesidir. Enerji, su ve gıda güvenliği, hayatın her alanında 4. boyuta geçiş, iş gücünde insan kaynağının tasfiyesi, değişen devlet doğası ve beklenti yönetimi temelinde sert güçten, yumuşak güce geçiş olarak şekillenmektedir.'

Şensoy, bu yeni küresel trendler ve bölgesel dengeler temelinde geliştirilecek Türkiye - Katar stratejik işbirliğinin, din, dil, tarih ve coğrafya söylemlerini karşılıklı bağımlılığa taşıyan bir 'model' ihtiyacını karşılamada örnek teşkil edeceğini kaydetti.

Katarlı yazar Cabir el-Harami ise Körfez ülkeleri ile Türkiye'nin sarf ettiği çabaların, bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlama açısından önemli olduğunu kaydederek, 'Köklü çözümlere ihtiyaç duyan tüm meselelerin ele alınmasında, Türkiye ile Körfez ülkelerinin, güç dilinden uzak, gerçek ve ciddi bir diyaloğu gözetmesi gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Bu sene beşincisi düzenlenen ve iki gün devam etmesi beklenen forumda, uluslararası güçler dengesi, jeopolitik zorluklar, bölgesel problemler ve siyasi projeler, yeni ittifakların inşası için stratejik vizyon ve zorluklarla yüzleşme gibi konuların ele alınması bekleniyor. Forumda ayrıca bölgedeki askeri güçler, askeri rekabetin yönetimi, dış planlar, olağanüstü durumlarda bölgede siyasi ve askeri çatışmaların yönetilmesi konularının da görüşülmesi bekleniyor.
Kaynak: AA