Yunanistan'ın Sinyalle İzlediği Tepeli Pelikan Söke'de Ölü Bulundu

Nesli tehlike altındaki türler arasında yer alan ve Yunanistan'daki bilimsel çalışma kapsamında üzerine takılı uydu vericisiyle izlenen tepeli pelikan Söke Ovası'nda telef oldu Pelikanın elektrik tellerine çarparak akıma kapıldığı tahmin ediliyor.

Yunanistan’da bilimsel bir çalışma kapsamında üzerine uydu vericisi takılı bulunan tepeli pelikan Söke Ovası'nda ölü bulundu.

Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneğinden (EKODOSD) yapılan açıklamaya göre, Yunanistan'dan gelen ihbarda tepeli pelikandan gelen sinyallerin Söke'deki bir noktada sabitlendiğinin bildirilmesi üzerine arama çalışması başlatıldı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli Yrd. Doç. Dr. Ortaç Onmuş’un yönlendirmesiyle Dernek Başkanı Bahattin Sürücü öncülüğündeki grup, pelikanı Söke Ovası’nda telef olmuş halde buldu.

Yapılan ilk incelemede pelikanın elektrik tellerine çarparak akıma kapıldığı belirlendi.

Pelikan üzerindeki uydu verici cihazı ve numaralı plaketleri araştırma için Ege Üniversitesine gönderildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yrd. Doç. Dr. Onmuş, yüksek gerilim hatlarının tepeli pelikanlar için tehlikeli olduğunu belirterek, 'Hayvan beslenmek için Menderes Ovası'ndaki azmaklara giderken hayatını yitirmiş gibi gözüküyor. Tepeli pelikanlar, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan bir kuş türüdür. Ayrıca ülkemizde ve tüm Avrupa ve hatta Asya’da yaşayan en büyük kuş türüdür. Kanat uzunluğu 3,5 metreyi bulur.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA