'Türkiye'de Dış Göç Sorunu Ve Suruç Örneği' Konferansı

Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulunda 'Türkiye'de Dış Göç Sorunu ve Suruç Örneği' konulu bir konferans düzenlendi.

Yüksekokulun konferans salonunda düzenlen programa konuşmacı olarak katılan Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Suruç Kaymakamlığı görevindeyken Suriyelilerin Türkiye'ye geçiş sürecini anlattı.

- 3 günde 210 bin Suriyeli geldi

2014 yılında Suriyelilerin Türkiye'ye göçünde 3 gün içinde 210 bin kişinin Suruç’a geçişini sağladıklarını anımsatan Çiftçi, şöyle konuştu:

'Bölgede ciddi bir sağduyu ve ortak hareketin iş birliği ile bu süreç aşıldı. Bu kitlenin istismar edilmesi engellendi. Ama ortada 210 bin insan var bunların, kayıt altına alınması gerekiyor, bunların sağlık hizmetinin verilmesi gerekiyor, bunlara barınma yeri gerekiyor, bunların çocuklarının eğitim görmesi gerekiyordu. Bizim burada başarmamızın en büyük sebebi, bölge halkından çok ciddi yardım görmemizdi.

- Türkiye'nin her yerinden yardım geldi

Kurumlar arası çok ciddi organizasyon kuruldu. Edirne'den Kars'a kadar bütün insanlarımız, fakirinden zenginine kadar yardım yağdırdılar. 207 yerleşim yerinin hemen hemen tamamında Suriyeliler vardı. Birçok köyümüzde Suriyeli nüfusu yerli nüfusumuzdan fazlaydı. Herkes evine 15 -20 misafiri kabul etti ve bizden hiç yardım istemeden yaklaşık 15 gün bu insanları misafir ettiler. Tabi kimse bu kadar göçü beklemiyordu ve bu kadar kısa sürede hazırlık yapmak kolay değildi.'

Türkiye'nin Suriye sürecinde bir insanlık ve misafirperverlik örneğini gösterdiğini dile getiren Kaymakam Çiftçi, şunları kaydetti:

'Tüm Dünya milletlerinin çaresiz ve ilgisiz kaldığı sürece karşı Türkiye çok büyük bir insanlık örneği gösterdi. Her şeyin ötesinde genelde hepsi insan ve bizim insanımız, bizim kardeşlerimizdi. Sahiplenmemiz tarihte bizim karşımıza çıkacaktır, bizim lehimize bir şahitlik edecektir.

- Göç gerçeği

Göç Türkiye'nin bir gerçeğidir. Bu göçü ülkenin lehine çevirebilmek adına neler yapabiliriz, bunu konuşmamız lazım. Artık, Suriye, Irak, Afganistan'dan gelen kardeşlerimiz bizim bir gerçeğimizdir. Bizim topraklarımızda kendi ülkemizde yetişecek bu nesli, bize dost ve ileride ülkesine döndüğünde bize bir kültür elçisi, bu milletin sesi olabilmesi adına bizim çalışmamız lazım.

Eğitim sistemiyle bunları kendi değerlerimizle değerlendirebiliriz. Bizim burada insanlığın ortak değerlerini öğretme noktasında bir yükümlülüğümüz var. Bu insanlar geri döndüklerinde ülkelerine, milletlerine, ailelerine, toplumlarına faydalı bireyler olarak yetişmesini sağlamamız lazım.'

Konferansın sonunda Kaymakam Çiftçi öğrencilerden gelen soruları cevapladı.

Konferansa, Çınarcık Meslek Yüksek okulu Müdürü Yrd. Doç. Salih Batal, Çınarcık Kent Konseyi Başkanı Harun Karademir, Ak Parti Çınarcık ilçe teşkilat üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA