Tokat'ta 'Yeni Anayasa Ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' Konferansı

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “İnanıyorum ki bu 18 maddelik anayasamız Türkiye’mizi daha da güçlendirecek, büyütecek ve daha da geliştirecektir” dedi.

Tokat'ta 'Yeni Anayasa Ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' Konferansı
Tokat Belediyesi ve Tokat Sivaslılar Derneği tarafından 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında düzenlenen Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi konferansına AK Parti Sivas Milletvekilleri Mehmet Habib Soluk ve Hilmi Bilgin ile Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta konuşma yapan Başkan Eroğlu, anket çalışmalarında vatandaşların yüzde 90’ın üzerinde Anayasanın değişmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, “Çünkü bu millet hiç kendi anayasasını yapamamış. Şuana kadar bizim 5 tane Anayasamız var. İşte şimdi en azından bu anlamda 1982 anayasanın 18 madde ile daha genişletildiği daha demokratik hak ve özgürlüklerin açıldığı şuanda bir Anayasa değişikliğindeyiz. İnanıyorum ki bu 18 maddelik Anayasamız Türkiye’mizi daha da güçlendirecek, büyütecek ve daha da geliştirecektir” dedi.

“Askeri yargıyı kaldırıyoruz”

Başkan Eroğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise hiç bir vesayeti kabul etmediklerini, tek kabul ettikleri gücün milletin gücü olduğunu ifade ederek, “Milletin gücü direkt olarak hakimler ve savcılar yüksek kuruluna yansısın diye bu değişikliği yapıyoruz. 2010’da biz bir vesayeti kaldırmak için değişiklik yaptık ama bir baktık bir vesayeti kaldırmışız oradan farklı bir vesayet ortaya gelmiş. Birileri onların vesayeti kötü benim vesayetim iyi anlayışı ile oraya çöreklenmiş ama biz diyoruz ki hiçbir vesayeti kabul etmiyoruz. Asıl olan milli iradedir. HSYK’nın 4 üyesini Cumhurbaşkanı atayacak. 5 yılda bir yapılacak seçimle milletin direkt oyu ile seçilecek olan Cumhurbaşkanı 4 üye atayacak. Yeni üye ile yine 5 yılda bir yapılacak seçimle oluşacak TBMM seçecek. Adalet Bakanı ve müsteşar 13 üye ile birlikte millet adına karar veren adalet sistemimiz milletin seçtiği temsilciler aracılığı ile oluşacak. Yargıda askeri yargıyı kaldırıyoruz. Savaş hallerinde oluşacak olan disiplin mahkemeleri dışında artık yargıda birlik olacak. Herkes tek mahkemede yargılanacak” diye konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Coşun Çakır’ın selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk ise darbe Anayasasının millet üzerindeki baskının referandum ile ortadan kalkacağını söyledi.

“Tek adam diktatörlüğüne gidiliyor” şeklindeki eleştirilere değinen Soluk açıklamalarını şöyle tamamladı: “Oysaki tek adam diktatörlüğünü darbe anayasası aslında zırhla güçle donatmıştır. Vatana ihanetten başka Cumhurbaşkanının herhangi bir suçtan dolayı sorgulaması söz konusu değildir. Ancak yeni anayasada Cumhurbaşkanı ve kuracağı hükümetin bakanları millete ve meclise karşı sorumludurlar”

Konferansa belediye başkanları, STK temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın sonunda katılımcılara günün anısında çeşitli hediyeler takdim edildi.
Kaynak: İHA