Artık Yüzünü Gizlemeden Konuşuyor

Diyarbakırlı 23 yaşındaki fil hastası Gamze Kanik, kendisine uygulanan tedaviyle 210 kilodan 150 kiloya düştü. İlk başlarda kilosundan utandığı için yüzünü gizleyen Gamze, hayatla barışmasının ardından yüzünü de göstermeye başladı. Gamze’nin bundan sonraki hedefi, 75 kiloya ulaşarak fit bir vücuda sahip olmak.

Artık Yüzünü Gizlemeden Konuşuyor
3 yaşındayken ailesiyle birlikte bir düğüne giden Gamze Kanik, burada sol bacağında ağrı hissedince ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Ağrıyla birlikte sol bacağı şişmeye başlayan Gamze’ye o dönemler tedavisi yapılamayan fil hastalığı teşhisi konuldu. Bir süre sol bacağındaki şişlikle hayatına devam eden Gamze, 10 yıl sonra ikinci şoku yaşadı. Fil hastalığı nedeniyle sağ bacağında da şişme başlayan Gamze için aşılması zor günler başladı.

İlk önce çok sevdiği okulu bırakmak zorunda kalan Gamze, gün geçtikçe yürüyemez duruma geldi. Bir süre Samsun’da tedavi olma şansı yakalayan Gamze, maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavisini yarım bırakıp Diyarbakır’a döndü. Tedaviye devam edemediği için bacakları tekrar şişen ve yürüyemez duruma gelen Gamze, psikolojik sorunlar yaşayarak kendini eve hapsetti. Ailesi dışında hiç kimsenin yüzünü görmesine izin vermeyen Gamze’nin hayalleri İhlas Haber Ajansının yaptığı haberin ardından tekrar yeşerdi.

İHA’nın haberi ses getirdi, Gamze İstanbul’da tedavi oldu

İHA’nın yaptığı haberden etkilenerek Gamze’ye ulaşan doktor Cemile Uydur, genç kızın hayallerinin tekrar yeşermesini sağladı. Yaklaşık 3 buçuk aylık tedavinin ardından Gamze, hastalığının yüzde 80’inden kurtulmayı başardı. 210 kilodan 150 kiloya inen Gamze, tedavisinin son aşamasında Diyarbakır’a döndü. Diyarbakır’da iyi bir diyetisyenle tedavisini sürdürecek olan Gamze’nin bundan sonraki hedefi, 75 kiloya inerek fit bir vücuda kavuşmak.

"Hastalığımı yanlış biliyordum"

Yaşadıkları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gamze Kanik, hastalığının ilk zamanlarında çok umutsuz olduğunu, tedavisinin ardından umudunun tekrar yeşerdiğini söyledi.



İstanbul’da tedavi gördüğünü belirten Kanik, "Tedavim çok iyi gitti. Şu an kilo verme aşamasındayım. Kilolar gittikçe daha iyi olacağım, yarım kalan tedavim tam sonuç bulacak inşallah. Hastalığımı, tedavi olana kadar yanlış biliyordum, benim hastalığım doğuştan gelen bir hastalık, ben tedavi sürecinde en önemlisi bunu öğrendim. Doğuştan lenf damarlarımda çalışma olmadığı için sıvı birikimi yer çekimi nedeni ile şişkinlikler oluşturdu. Hastalık ilerledikçe bu durum yavaş yavaş sağ bacağımda da ortaya çıktı" dedi.



3 buçuk ayda 60 kilo verdi

Tedavi sürecinde 210 kilodan 150 kiloya düştüğünü belirten Kanik, şöyle devam etti:

"Bu bizim için mükemmel bir sonuç. Bandaj tedavisi, masaj tedavisi uygulandı bana. Tedavimi ben hep çok zor olarak biliyordum, bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Benim vücudumun yüzde 45’i ödem geri kalanı ise kilo. Ben ayağımın şişkinliğinden kendimi eve kapattım, kilo aldıkça kendimi bıraktığım için bu hale geldim. Bir daha, yaptığım hataları yapmayacağım. Çok kilolu olduğum için yürüyemiyordum, şu an ayağım gayet iyi inşallah daha da iyi olacak, kilo verdikçe kalan tedavim de bittikçe istediğim kiloya ulaşacağıma inanıyorum."

"Hedef bir senede 75 kiloya inmek"

Şu anda tedavisinin ikinci aşamasında olduğunu aktaran Kanik, şu ifadeleri kullandı:

"Tedavimin ikinci aşamasında, iyi bir diyetisyene gidip güzel bir kilo verme programı uygulayacağım. Kendimi bir seneye hedefledim, bir senenin sonunda istediğim bir fiziğe sahip olacağıma inanıyorum. Şu an 150 kiloyum, hedefim 75 kiloya inmek. Lenf ödemi hastalarına çağrım var, hastalar hiçbir şekilde umutsuz olmasın, görüntü ne kadar çok şiş olursa olsun umutsuz olduklarını düşünmesinler, ben doktorum Cemile Uydur sayesinde tedavi oldum."

"İlk zamanlar utandığım için yüzümü gizliyordum"

4 ay öncesine kadar da utandığı için yüzünü hep gizlediğini anlatan Kanik, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İlk zamanlar yüzümü hep saklıyordum, göstermek istemiyordum, çünkü yüzümün görünmesini istemiyordum. O pozisyondayken utanma da vardı açıkçası, sonra kendi psikolojimi de düşünerek yüzümü göstermeden kameraların karşısına çıktım. Geriye dönüp baktığımda, keşke yapmasaydım diyorum ama oldu bir kere. Utanılacak bir şey olmadığını anladım, benim hastalığım daha önemli. Şu an artık yüzümü gösteriyorum, iyi ki de gösteriyorum diyorum artık. Fil hastalarından sadece şunu istiyorum, kendilerini eve kapatmasınlar ve yediklerine çok dikkat etsinler, benim yaptığım hatayı onların yapmalarını istemiyorum, hayatı kendilerine kabus ettirmesinler. Ben ilk başta tartıya çıktığım zaman ayağımdaki şişkinlik ve kilolarımdan dolayı tartı beni tartmıyordu. Ondan sonra kilomu öğrendim ve 210 kilodan 150 kiloya düştüm. Hedefim tabi 70-80 kilo verip güzel bir vücuda kavuşmak. Artık her şeyin iyi olacağına inanıyorum."
Kaynak: İHA