Osmanlı Lezzeti Kilis Tavası Tescil Yolunda

Kilis Kasaplar, Kebapçılar ve Lokantacılar Odası, geçmişi 1500'lü yıllara dayanan ve Osmanlı mutfağından günümüze ulaştığı belirtilen Kilis tavasının tescili için patent başvurusunda bulundu Oda Başkanı Memiler: '1500'li yıllardan beri Kilis tavası yapılıyor. Bu patent başvurusu Kilis için çok önemli. İnşallah en kısa zamanda resmi olarak da bu lezzetimizi tescilleyeceğiz'

RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis mutfağı denilince akla gelen ilk lezzet olan, Kilis kebabı olarak da bilinen 'Kilis tavası'nın tescillenmesi için kentteki Kasaplar, Kebapçılar ve Lokantacılar Odasınca patent başvurusunda bulunuldu.

Kilis yöresinde doğal ortamlarda yetişen koyunların etlerinin usta ellerde zırhtan geçirilerek yapıldığı Kilis tavası, domates, bol sarımsak, maydonoz, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor.

Genellikle kentte faaliyet gösteren kasapların hazırladığı, tüm malzemelerin yoğrulduktan sonra tepsiye dizilip üzeri domates ve biberlerle renklendirilen Kilis tavası, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor.

Yine yöreye özgü 'tırnaklı' pide ekmeğiyle tüketilen Kilis tavası, hem kente gelen yerli ve yabancı turistlerin hem de Kilislerin en fazla tükettiği lezzetlerin başında geliyor.

Kilis Kasaplar, Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şevket Memiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis tavasının Osmanlı dönemine uzanan bir lezzet olduğunu söyledi.

- 'Hem lezzetli hem sağlıklı'

Kente özgü akla gelen ilk yemeğin Kilis tavası olduğunu belirten Memiler, yemeğin herkes tarafından bilinmesi, tescillenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını kaydetti.

Kilis tavasının, lezzetinin yanı sıra sağlıklı da bir yemek olduğunu ifade eden Memiler, 'Kilis tava, gerçekten son derece hafif, doyurucu, besleyici ve hazmı kolay bir lezzet. Yemeden tarif edilmesi mümkün değil. Kilis tavanın hazırlanışı pratik, kolaydır. Kilis tavası birçok şehirde yapılıyor ama hani eskiler derler ya 'Bir şeyi yerinde yemek lazım' diye, ben de Türkiye’nin çeşitli illerine gittim, orada Kilis tavasını yaptım ama aynı lezzeti alamadım. Her şeyin yerinde yenmesi gerektiğine inanıyorum.' diye konuştu.

Patent başvurularının olumlu sonuçlanmasının kent ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Memiler, 'Kilis tavasının tüm dünyaya resmi bir şekilde kanıtlanması istiyoruz. 1500'li yıllardan beri Kilis tavası yapılıyor. İlimizde bir numaralı yöresel lezzetlerimizden bir tanesidir. Bu patent başvurusu Kilis için çok önemli. İnşallah en kısa zamanda resmi olarak da bu lezzetimizi tescilleyeceğiz.' dedi.

- 'Haftada iki üç defa yemezsek doyduğumuzu hissetmeyiz'

Vatandaşlardan Mahmut Erendor da Kilis'te en fazla tüketilen yemeğin Kilis tavası olduğunu aktardı.

Kilis tavasının çok lezzetli olduğunu dile getiren Erendor, şunları anlattı:

'Kilis'in oksijenini alan, meralardaki otların lezzetlerini alan bir koyunun etinden yapılan bir lezzet. Haftada iki üç defa Kilis tavasını yemezsek doyduğumuzu hissetmeyiz. Bu lezzeti bir de yapılışını kasaplarda seyrettikten sonra yersen eğer daha çok lezzet alırsın. Başka illere gittiğimiz zaman bu tadı bulamadığımız için aç kalıyoruz. Herkesin bu lezzeti Kilis'e gelip tatmasını tavsiye ederiz. Bizler Kilis'e gelip bu lezzeti tatmak isteyenleri misafir ederiz.'

Hasan Savranlı da Kilis tavasını tatmak isteyen herkesi Kilis'e beklediklerini söyledi.
Kaynak: AA