Myanmar Hükümetinden İsyancı Lidere Görüşme Daveti

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, Birleşik Va Devleti Ordusu (UWSA) lideri Bao Youxiang'ı UWSA'nın barış sürecine katılımıyla ilgili görüşmeye davet etti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Zaw Htay düzenlediği basın toplantısında, Myanmar Barış Komisyonunun UWSA lideri Bao Youxiang'a, Suu Çii ile görüşmesi için mektup gönderdiğini belirtti.

Htay, 'Suu Çii, Barış Komisyonu aracılığıyla barış sürecini görüşmek üzere UWSA liderini davet etti.' dedi.

Öte yandan, hükümetle Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı (NCA) imzalamayı kabul etmeyen 7 silahlı etnik grubun oluşturduğu Birleşik Milliyetler Federal Konseyi (UNFC), 'Kapsayıcı olmadığı için NCA'yı imzalamanın barış getirmeyeceğine inanıyoruz.' açıklamasını yaptı.

UNFC delegasyonunun lideri Khu Oo Reh de yerel bir gazeteye verdiği röportajda, 'Hükümet, dokuz maddelik önerimizi kabul ederse etnik liderler NCA'yı imzalayacak ve barış sürecine katılacak.' ifadelerini kullandı.

Ülkedeki 7 silahlı etnik grubun liderleri, geçen hafta Şan eyaletinin Pangkham kentinde bir araya gelmiş ve Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamama kararı almıştı.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Birleşik Va Devleti Ordusu (UWSA), Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (NDAA), Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Şan Eyaleti Ordusu-Kuzey (SSA-N), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Arakan Ordusunun barışın tesisi için Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamak yerine farklı bir yol bulunması gerektiğine inandıkları vurgulanmıştı.

Suu Çii, babası ve ülkenin kurucularından Aung San tarafından 1947'de organize edilen Panglong Barış Konferansı'nın geçen haftaki 70. yıl dönümü etkinliğinde etnik isyancılara hükümetle ateşkes anlaşması imzalayarak barış sürecine dahil olmaları çağrısında bulunmuştu.

Myanmar'da bir önceki hükümet, 8 isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Kaynak: AA