Meksika Ekonomi Bakanı'nın ABD Ziyareti

Meksika Ekonomi Bakanı Guajardo: (Meksika'dan ithal edilen mallara gümrük vergisi koyma) Bu, geçmişe doğru atılacak bir adım olur. Bu planın hiçbir anlamı yoktur' 'NAFTA'yı güncellemek için yeniden müzakere etmeye hazırız'

Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Meksika'dan ithal edilen mallara gümrük vergisi koyma planının 'geçmişe doğru atılacak bir adım' olacağını, hiçbir anlamının bulunmadığını söyledi.

Guajardo, Amerikalı yetkililer ve şirket temsilcileriyle görüşmek üzere ABD'nin Michigan eyaletinin Detroit kentinde temaslarda bulundu. Guajardo, ABD'nin Meksika'dan ithal edilen mallara gümrük vergisi koyma planıyla ilgili, 'Bu, geçmişe doğru atılacak bir adım olur. Bu planın hiçbir anlamı yoktur.' dedi.

Trump'ın ABD'yi, Meksika, Kanada ve ABD'yi kapsayan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (NAFTA) çekme veya anlaşmayı yeniden müzakere etme planları hakkında da değerlendirme yapan Guajardo, ülkesinin NAFTA'yı güncellemek için yeniden müzakere etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Guajardo'nun, Detroit kentindeki ziyareti kapsamında, ABD'li otomotiv devlerinden General Motors ve Ford'un yöneticileriyle görüşeceği bildirildi.

Meksika Dışişleri Bakanlığına göre, ABD'nin Michigan eyaletiyle Meksika arasındaki ticaret hacmi geçen sene 12 milyar dolar olmuştu.

Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, geçen ay yaptığı açıklamada, ABD'nin Meksika'dan ithal edilen mallara vergi koyarak ABD-Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın finansmanını sağlamaya çalışması durumunda ülkesinin karşılık vermek zorunda kalacağını belirtmişti.

Videgaray, salı günü yaptığı açıklamada da Trump'ın Meksika mallarına koymayı planladığı gümrük vergisinin ülkesi tarafından reddedileceği uyarısında bulunmuştu.

Trump, seçim kampanyası sırasında ABD'nin Meksika'dan ithal ettiği mallara yüzde 35 vergi koymayı vadetmiş, Beyaz Saray koltuğuna oturduktan sonra da ABD-Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın maliyetinin finasmanı için aynı mallara yüzde 20 vergi koyulmasının gündemde olduğunu duyurmuştu.

Ayrıca, Trump, ABD'nin içinde bulunduğu serbest ticaret anlaşmalarının 'adaletsiz' olduğunu savunarak, NAFTA'nın tekrar müzakere edileceğini veya ülkesini bu anlaşmadan çekeceğini belirtmişti.

ABD'de üretim ve istihdamı artırmak isteyen Trump, Amerikalı otomotiv firmalarının Meksika'da üretilen araçlarının ABD'ye satılması durumunda bu şirketlerden ek gümrük vergisi alınacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA