'İslam Ahlak Düşüncesi Projesi'

Ahlak alanında nitelikli ilmi çalışmalar yapılmasına imkan sağlanması amacıyla 2013'te başlatılan proje kapsamında, konferanslar, atölyeler, yuvarlak masa toplantıları, çalıştaylar ve dersler yapıldı İLKE Yürütme Kurulu Başkanı Sunar: 'Ahlakın kökenlerine, kavramlarına ve meselelerine dair fikrin oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılmasına dair elimizde malzeme çok derinlikli değil' İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Güder: 'Yürüyecek çok fazla yolumuz var. Bizim bu duraklarda çok fazla enerjiye ihtiyacımız var. Bunu ancak geçmişimizden, kendi ilim geleneğimizden alabileceğimizi düşünüyoruz'

İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) işbirliğince gerçekleştirilen 'İslam Ahlak Düşüncesi Projesi'nin detayları tanıtım toplantısında anlatıldı.

Ahlak alanında nitelikli ilmi çalışmalar yapılmasına imkan sağlanması amacıyla başlatılan projenin tanıtım toplantısı, Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Toplantıda konuşan İLKE Yürütme Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, 2013'te başlayan projenin hala devam ettiğini söyledi.

Sunar, projenin içeriğine değinerek, 'Bu projeyi, İslam düşüncesinin ahlakla ilgili iletmiş olduğu geniş birikimi, engin perspektifi günümüze taşımak ve bugünün meselelerine de bir açıklama biçimi olarak oluşturduk.' dedi.

Türkiye'de ahlakla ilgili çok sayıda gündelik çıkarımların olduğuna dikkati çeken Sunar, şunları aktardı:

'Gündelik hayatta, siyasette, ekonomide insanları ahlaka çağırıyoruz. Dolayısıyla bu ahlak bir kaç adım ötesine gittiğimizde bitiyor. Ahlakın kökenlerine, kavramlarına ve meselelerine dair fikrin oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılmasına dair elimizde malzeme çok derinlikli değil. Fakültelerde 'İslam Ahlak Düşüncesi', 'İslam Ahlak Felsefesi' dersleri var, bu derslerde de okutulacak malzeme çok sınırlı düzeyde.'

- 'Geleceğe dair bir derdimiz var'

Sunar, projede çalışmaların verimli geçtiğini dile getirerek, 'Bu yönde arayışlar ve ihtiyaç söz konusuymuş. Çalışmalarımız da bu ihtiyaç üzerine geldi. Bu konuda hocalarımızdan bir şeyler talep ettiğimizde çok önemli eserler ortaya çıktı. Bu 4 yıl içerisinde çok kıymetli bir külliyatın ortaya çıkmış olduğunu gördük.' ifadelerini kullandı.

Ahlak alanının Türkiye'de toprağa gömülmüş bir alan olduğu değerlendirmesini yapan Lütfi Sunar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Geniş bir araştırmacı kitlesini ve akademisyen grubunu ahlakla ilgili çalışmalara yönelten bir proje oldu. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi üretilmeye başlandı. Aynı zamanda projelerde tecrübeli ve bilgili hocalarla genç araştırmacıları bir araya getirmeye önem veriyoruz.'

Sunar, projenin sürdürülebilir olduğuna işaret ederek, 'Sadece ahlak düşüncesini akademik olarak ortaya çıkarmak değil, aynı zamanda ahlak düşüncesinin yayılması, yaygınlaşması, pratikte alan bulması için de çaba gösterdik. Ahlakı bilmekle maalesef ahlaklı olunmuyor. Bugün Türkiye'deki örnekler bize gösteriyor ki ahlakı bilmekle, ahlaklı olmak arasında ayrıca inşa edilmesi gereken bir bağ da var.' dedi.

İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder de 'İslam Ahlak Düşüncesi Projesi'nin yanı sıra 'İslam Düşünce Atlası', 'İslamcı Dergiler Projesi' ve 'Taşköprülüzade Sempozyumu' gibi birçok çalışmayı derin araştırmalarla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Güder, projenin güncel meselelerle devam edeceğini belirterek, 'Yürüyecek çok fazla yolumuz var. Bizim bu duraklarda çok fazla enerjiye ihtiyacımız var. Bunu ancak geçmişimizden, kendi ilim geleneğimizden alabileceğimizi düşünüyoruz. Niçin bunu yapıyoruz? Çünkü geleceğe dair bir derdimiz var.' ifadelerini kullandı.

- Çalışmalar kitaplaştırıldı

Projenin koordinatörü Ömer Türker ise son 15 yıldır Türkiye'de İslam düşüncesi adına güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bu tür etkinliklerdeki payının yüksek olduğunu dile getirdi.

Proje kapsamında, farklı alanlardan ilgililerin katılımıyla konferanslar, atölyeler, yuvarlak masa toplantıları, çalıştaylar ve dersler yapıldı.

Projenin 2013 yılında başlayıp iki yıllık süre içerisinde tamamlanan ilk aşamasında hedeflenen faaliyetlerin tamamına yakını gerçekleştirildi ve çıktıları akademik camia ile paylaşıldı.

Çalışmaların bir kısmının 'İslam Ahlak Literatürü Ekoller ve Problemler', 'Ahlakın Temeli' adıyla kitaplaştırıldığı proje kapsamında, 8. ve 20. yüzyıllar arasında yazılan ahlak eserlerinin içeriklerinin de yer aldığı bir katalog çalışması yapıldı. İbrahim Halil Ayten ve Duygu Miyase Şimşek tarafından yapılan katalogda, 26 kategoriyle 348 yazara ait 543 eserin açıklamalı bibliyografisi yer alıyor.
Kaynak: AA