Antalya'nın Fethinin 810. Yıl Dönümü Paneli

Antalya Valisi Karaloğlu: 'Antalya, 810 yıldır vatan toprağıdır. Antalya tesadüfen vatan toprağı olmadı, çok büyük bir mücadeleyle, çok büyük bir azimle vatan toprağı kılındı'

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 'Antalya, 810 yıldır vatan toprağıdır. Antalya tesadüfen vatan toprağı olmadı, çok büyük bir mücadeleyle, çok büyük bir azimle vatan toprağı kılındı.' dedi.

Antalya'nın 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethinin 810. yıl dönümü dolayısıyla Antalya Kültür Merkezinde düzenlenen panele, Vali Karaoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Ekici ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin açılışında konuşan Karaloğlu, Antalya'nın fethinin 810. yıl kutlamalarının gerçekleştirildiğini anımsatarak, panelde fetih öncesi ve sonrası yaşanan olaylar ve değişimlerin konuşulması gerektiğini kaydetti.

Karaloğlu, Antalya'da fethin nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Antalya, 810 yıldır vatan toprağıdır. Antalya tesadüfen vatan toprağı olmadı, çok büyük bir mücadeleyle, çok büyük bir azimle vatan toprağı kılındı. Bu topraklarda çok sayıda insanın emeği, alın teri, gerektiğinde kanı, canı var.' dedi.

Bu topraklarda emeği, alın teri olan ve kanını, canını ortaya koyan insanların unutulmaması gerektiğini ifade eden Karaloğlu, bu insanlara vefa borcunun ödenmemesi durumunda ise büyük zarar görüleceğini belirtti.

'Geleneği olmayanın geleceği olmaz. Geçmişini iyi bilmeyen geleceğini inşa edemez' atasözlerini hatırlatan Karaloğlu, şöyle devam etti:

'Eğer biz bu topraklarda var oluş sebebini, var oluş mücadelemizi bu toprakları vatan kılarken duyduğumuz heyecanı bugüne taşıyamazsak bugünkü çocuklarımıza, nesillerimize aktaramazsak o zaman geleceğimizden korkmaya başlayabilirsiniz. Milli tarihimizi, milli kültürümüzü, kendi örfümüzü, geleneğimizi ne kadar sahiplenir, diri tutar onu çocuklarımıza aktarabilirsek geleceğimizden o oranda emin olabiliriz. O nedenle bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliklerin bundan sonraki senelerde de şehirdeki bütün tarafların, belediyelerimiz, üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve bütün halkımızla beraber sonsuza kadar kutlamaya devam edeceğiz.'

- 'Antalya çok çeşitli kültürleri barındıran bir kent'

Panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç da Antalya'nın kültürel tarihinin 500 bin yıl öncesine kadar gittiğini, bunun da en büyük kanıtlarından birinin Karain Mağarası olduğunu hatırlattı.

Antalya'nın bir yeryüzü cenneti olduğunu söyleyen Varkıvanç, 'Antalya ilginç bir kent. Sürece baktığımızda şaşırtıcı bir kentleşme süreci var. 1250 yılından biraz geriye gitmek gerekir. Antalya'nın tarihinde Hristiyanlar, Paganlar, Ermeniler ve bunların içinde çok çeşitli kültürleri barındıran bir kent.' diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Tızlak, Antalya'nın fetih tarihini ve yaşanan süreci, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar ise kentin mimari hayatını ve sanat tarihi hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA