Antalya'nın Fethinin 810. Yıl Dönümü Kutlanıyor

Antalya'nın 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 810 yıl önce fethedilmesi dolayısıyla bu yıl ilk kez kutlama töreni gerçekleştirildi Kortej yürüyüşü ile başlayan törenlerde, okçuluk, kılıç kalkan, mehteran gösterileri sunuldu Antalya Valisi Karaloğlu: 'Antalya'yı fethedenlere 810 yıl sonra dua ediyoruz, rahmet ediyoruz ve vefa borcumuzu ödüyoruz' Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: 'Bu savaşlar asırlar boyu sürdü. Bugün Antalya olarak bir barış şehriyiz. Din, dil, mezhep ayrımı yapmadan herkesi kucaklıyoruz'

Antalya'nın 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethinin 810. yıl dönümü, bu yıl ilk kez düzenlenen törenlerle kutlandı.

Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen törenler, Cumhuriyet Meydanı'ndan kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya milletvekilleri Hüseyin Samani, İbrahim Aydın, Sena Nur Çelik ile vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşte Bursa'dan gelen kılıç kalkan ekibi, geleneksel okçuluk ekibi ve atlı polis ekipleri, vatandaşların ilgisini çekti. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayıp Karaalioğlu Parkı'nda sona eren kortejin ardından tören düzenlendi.

Burada konuşan Vali Münir Karaloğlu, Antalya'nın vatan kılınması için büyük mücadeleler verildiğini, ecdadın kanını ve canını verdiğini vurguladı. Karaloğlu, şöyle konuştu:

'Bugün fetih kutlamalarını yaparak bu toprakları bize vatan kılan atamıza vefa borcumuzu ödemek istiyoruz. 5 Mart 1207 tarihinin unutulmaması gerekiyor. O tarihten bu yana Antalya, Türk yurdu, vatan, Türkistan yurdu... 1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1207 yılında bizim 'Kaleiçi' diye bildiğimiz yere geldi. 2 ay süreyle kuşattı. Kaleye girmek kolay olmadı. Yoğun bir okçu atışı ile sura kurulan merdivenlerle akıncılar kaleye tırmandı. O hengamede Antalya burçlarına ilk sancağı, yiğit, mücahidimiz, akıncımız Hüsameddin Yavlak Aslanbey dikmiştir. Kentin ilk valisi de Ertokuş Bey'dir. 22 yıl Antalya'yı yönetmiş ve önemli eserler ortaya koymuştur. Antalya'yı fethedenlere 810 yıl sonra dua ediyoruz, rahmet ediyoruz ve vefa borcumuzu ödüyoruz.'

- 'Bir barış şehriyiz'

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Anadolu ve Antalya'nın Türk yurdu haline gelmesini sağlayan ecdada minnet borçlu olduklarını söyledi. Ecdadın hatıralarını yaşatmanın kendilerinin en önemli vazifelerinden olduğuna dikkati çeken Türel, tarihten ders almaları gerektiğini ifade etti.

Yaklaşık 8 asır önce bu topraklarda ölüm kalım savaşı verildiğini anlatan Türel, 'Bu savaşlar asırlar boyu sürdü. Bugün Antalya olarak bir barış şehriyiz. Din, dil, mezhep ayrımı yapmadan herkesi kucaklıyoruz. Çünkü ecdadımız da asırlar boyu herkese kucak açtı, huzur ve güveni sağladı. Her zaman tarihi iyi bilmek, tarihten doğru dersleri çıkarmak mecburiyetindeyiz. Gençlerimize günümüzde tarihi anlatmak zorlaştı' diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak tarihe sahip çıktıklarına işaret eden Türel, 'Yörük festivali, Türk İslam Medeniyetleri Müzesi ve Kent Müzesi ile tarihimize sahip çıkıyoruz. İdrak ve şuurun daha da iyi gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz. Antalyalılar olarak tarihimize sahip çıkmanın en güzel örneklerini veriyoruz. Çünkü vatan tarih demektir, tarih ise kimliğimiz, şuurumuzdur.' dedi.

Konuşmaların ardından Antalya'nın fethini anlatan oratoryo seslendirildi.

Kaynak: AA