Anadolu Üniversitesi'nde Deprem Haftası Etkinliği

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün düzenlediği Deprem Haftası etkinliği kapsamında, Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (AKM) seminer, panel ve sergi gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi'nde Deprem Haftası Etkinliği
Gerçekleşen programa, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Anadolu Üniversitesi ve diğer üniversitelerden öğretim elemanları, Eskişehir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) ve AKUT Eskişehir’den temsilciler katıldı.



“Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü deprem konusunda çok çeşitli çalışmalar yaptı”

“Deprem kuşağında olan bir ülkede yaşıyoruz ve yarın nerede deprem olacağını bilemiyoruz. Dolayısıyla bu konuda yapılması gerekenlerin olduğunu düşünüyoruz” diyerek programın açılış konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Özellikle bilim dünyası ve üniversitelerin, toplumda bir farkındalık oluşturarak ilgili kurumları harekete geçirmesi ve bu şekilde politikaların belirlenmesinde kamu kuruluşlarına zemin hazırlaması gerekmektedir. 1999 depremi sonrası insanlar deprem konusunda bilinçlendi. Bizlerin de bilim dünyası olarak sürekli bu bilinçle yaşıyor olmamız lazım. Kuruluşundan bu yana Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü deprem konusunda çok çeşitli çalışmalar yaparak, üniversitemizin deprem konusuna gösterdiği önemi devam ettirmektedir. Dolayısıyla üniversitemizde gerçekleşen bu toplantının deprem konusunda toplumu bilinçlendireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Deprem ve binalar hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz”

Prof. Dr. Yücel Güney ise, Türkiye’de deprem konusunda hangi boyutta problemlerin olabileceğinin, depremzede bölgelerde yapılan gözlemler sonucunda fark edildiğini belirtti.

Deprem ve binalar hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığını dile getiren Prof. Dr. Güney, “Bu konuda halka daha çok, bilinip de uygulanamayanları anlatmak gerekiyor” şeklinde konuştu.



Öğretim elemanları depremi konuştu

Açılış konuşmalarının ardından Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk’un başkanlığında gerçekleşen seminerde, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu ’Eskişehir Fay Zonu ve Çukurhisar-Sultandere Segmenti’, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ’Çanakkale Ayvacık Depremlerinin Özelliği Nedir?’, Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Avşar ’Türkiye’nin Depremselliği ve Yapısal Anlamdaki Durumumuz’ Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özdemir ise ’Deprem Mühendisliğinde Yeni Yaklaşımlar: Sismik İzolasyon’ konularında sunum yaptı.

“Deprem Tehlikesi ve Kentsel Riskler; Eskişehir Kent Örneği”

Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerin ardından, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney’in moderatörlüğünde ’Deprem Tehlikesi ve Kentsel Riskler; Eskişehir Kent Örneği’ konulu bir panel gerçekleştirildi.

Panelde; Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ile Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, Yrd. Doç. Dr. Emrah Pekkan ile Arş. Gör. Onur Kaplan, Eskişehir üzerine yürütülen araştırmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, enstitünün lisansüstü öğrencileriyle birlikte yürüttükleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından destek aldıkları ESMAY (Eskişehir Mobil Afet ve Acil Durum Yönetimi) projesi kapsamında yapılanları katılımcılara aktardı. Yrd. Doç. Dr. Tün, mobil uygulama ve coğrafi bir bilgi sistemi tabanı üzerine kurulan sistem ile olası bir afet ve acil durumun anında, hızlı ve kolay bildirimde bulunarak ilgili kurumlara bilgi aktarım imkânı sağlanabileceğini aktardı.

Panel sonrasında Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün ve Arş. Gör. Onur Kaplan’ın hazırlamış olduğu ’Depreme Dayanıklı Yapılaşma, Eskişehir Mobil Afet Yönetimi ESMAY’ sergisi Eskişehir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Medikal Kurtarma ile Dorlion Arama ve Kurtarma Sivil Toplum Kuruluşlarının stantları ile devam etti.

Sergi, 4 Mart Cumartesi günü Espark Alışveriş Merkezi’nde de sergilenecek.
Kaynak: İHA